„Amatőr és inkompetens” – fakadt ki a társulat működésére a Operaházban felmondó táncos

2024. január 11. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hat év után felmondott a Magyar Állami Operaház balett-táncosa, Kovács Noel Ágoston, írja az Index a táncos levele alapján. Kovács a Diótörő-széria utolsó előadásán, január 6-án olvasta fel az írását, amiben azt fogalmazta meg, hogy úgy érzi, túl sokat kellett eltűrniük az évek alatt. „Szerintem mi, táncosok mind tudjuk, mennyire kemény időszakon vagyunk túl, remélem, ezt a vezetőség is észreveszi, és realizálja, hogy

túl vagyunk hajtva, emiatt történnek a sérülések, de hát ugye ebben a társulatban a táncosok csak eszközök, akiket csak úgy el lehet dobni, lecserélni, ha nem úgy működnek, mint azt elvárjuk.”

A balett-táncos szerint az eddigi évadban „számtalan sérülés volt”, túl nagy hajtás a túl sok előadás miatt, így az utolsó pillanatokban rántják össze az előadást „egy nézhető állapotra.” Szerinte a társulat nemcsak fizikailag, de lelkileg is kimerült, és nem abban kellene mérni a művészetet, hogy mennyi pénzt hoz a háznak. „Sajnos nem tudok máshogy a társulat működésére gondolni, mint amatőr és inkompetens” – fogalmazott Kovács.

Az Index megkereste a Magyar Állami Operaházat is, akik Kovács felmondására azt reagálták, hogy a „balett olyan művészi munka, ami a versenysporthoz hasonló, valóban nagy fizikai megterheléssel és sérülésekkel jár. De ezek súlya nem összehasonlítható a közelmúltban, más színházakban történt balesetekkel.” Utalva ezzel valószínűleg a Nemzeti Színházban történt balesetre. A Rómeó és Júlia november 10-i előadása közben két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó leesett a több méter magas vasszerkezetű díszletről, és súlyos végtagsérülésekkel kezelték őket. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, a rendőrség nyomozást rendelt el, Vidnyánszky Attila pedig beadta a felmondását. Ezt Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a vizsgálat lezárulta előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!