Elöregedtek a szerelvények, mostantól ritkábban jár a ráckevei és szentendrei HÉV

2024. január 8. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Január 8-tól ritkított menetrenddel közlekedik a HÉV a szentendrei és a ráckevei vonalakon - írja a Világgazdaság.

Az állami tulajdonú MÁV-HÉV Zrt. december elején jelezte a Budapesti Közlekedési Központnak, hogy 2024 januárjától a jelenlegi napi 78 jármű helyett 74 HÉV áll forgalomba. A vasúttársaság elismerte, hogy „több jármű vár érdemi javításra, felújításra, mint amennyire az összes járat forgalomba adásához szükség volna”.

A MÁV Zrt. korábban azt írta lapunknak, hogy a szentendrei, H5-ös HÉV vonalán csúcsidőben több járat közlekedik majd, de csúcsidőn kívül ritkábban közlekedik, míg a ráckevei, H6-os HÉV vonalán a reggeli és délutáni órákban egy-egy járattal kevesebb vagy kisebb kapacitású járat közlekedik, de a kínálat igazodni tud az utasigényekhez.

A társaság szerint a MÁV-HÉV járműállománya már nagyon túlteljesítette azt az élettartamot, amelyre tervezték, ezért a vállalat a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) felügyeletével 54 új HÉV szerelvény beszerzését készítette elő. Ezt a beszerzési folyamatot lassította, illetve visszavetette az a tény, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós források azon részéhez, amelyből ezek a közlekedésfejlesztési célkitűzések finanszírozhatók.

Karácsony Gergely arra emlékeztetett mindenkit a Facebook-oldalán, hogy a HÉV-vonalakat 2016-ban átvette az állam a fővárostól. Míg a budapesti közösségi közlekedésben azóta rengeteg fejlesztés történt a főpolgármester szerint, a HÉV-szerelvényekkel „csak egy dolog történt: rohadtak tovább”.

Azt írja Karácsony, az államosítás óta a főváros komoly összegeket fizetett a kormánynak a HÉV-ek városon belüli üzemeltetéséért, a kormány azonban még több pénzt követelt, miközben a szolgáltatás színvonala egyre rosszabbá vált. A kormány és a főváros közötti megállapodás biztosította, hogy a főváros hozzájárulása nélkül ne lehessen csökkenteni a járatok számát.

„A kormány tavaly év végén közölte, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást, és lám: mától ritkábban járnak a HÉV-ek” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve:

„a kormánynak ez sem elég. Ha rajtuk múlna, nemcsak a fővárosnak, de az utazóknak is többet kellene fizetnie a rosszabb szolgáltatásért. Hiába jár ritkábban a HÉV, ha rajtuk múlna hamarosan egy külön bérlettel lehetne csak utazni rajta”.

Ha március 1-jétől valóban megszűnik a Budapest-bérletet, akkor az agglomerációból közlekedőknek, vagy csak a HÉV járatait használóknak akár kétszer annyiba is kerülhet a közlekedés, hiszen két bérletet kellene vásárolniuk. Hogy mi az a Budapest-bérlet, és miért vitatkozik miatta a kormány és a főváros, arról itt írtunk részletesen. A főváros és Lázár János minisztériuma a héten tárgyal a lehetséges új tarifákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!