Tüntetést tartottak a Hősök terén azért, hogy ne szűnjön meg a művészettörténet tantárgy

2023. december 30. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava arról írt, hogy szombaton kisebb tömeg gyűlt össze a Hősök terén azért, hogy ne szűnjön meg jövőre a művészettörténet tantárgy. A Szépművészeti előtt délelőtt tíz órára szervezett demonstráción Raszler György oktató, a demonstráció főszervezője felolvasta a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozását is:

„Elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartjuk a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy nem szerves részei az általános műveltségnek.”

Fotó: Raszler György
Fotó: Raszler György

A szöveg arra is kitért, hogy a művészetek történetének ismerete elősegíti többek között a kulturális örökségünk fenntartását és ápolását is:

„Alulírottak kérjük a döntéshozókat, hogy tegyék lehetővé ismét a művészettörténet tárgy választásának lehetőségét a gimnáziumokban, és állítsák vissza a lehetőségét a művészettörténetből való érettségi vizsgának.”

György Péter magyar esztéta, egyetemi tanár is felszólalt az eseményen, arról beszélt, hogy a művészettörténet középiskolai tananyagként való megszüntetése a múzeumok legitimitását is megkérdőjelezi.

A tüntetést azért szervezték a múzeum elé, mert Raszler szerint többek között a Szépművészeti Múzeumnak is ki kéne állnia a tantárgy megtartása mellett. A múzeumban eközben sorok vártak a január elején megszűnő Renoir-kiállításra várva.

December 22-én írtunk arról, hogy jövőre már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, és érettségizni sem lehet majd belőle. A művészettörténet eddig is csak választható tárgy volt a gimnáziumi oktatásban, csak fakultáció keretében vagy külön fenntartói engedéllyel lehetett tartani, és választható volt az érettségi tárgyak között is. Ez a lehetőség 2024-től megszűnik, és ezzel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből.

Az MTA közleményében ekkor jelezte: „a művészetek történetének ismerete segíti a kortárs vizuális jelek, képi üzenetek értelmezését. Elősegíti, hogy környezetünk vizuális elemei ízléssel és művészi érzékkel megformált dolgokként jelenjenek meg (legyen szó privát vagy közösségi terekről, divatról, plakátról vagy webdesignról).”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!