Kikerül a művészettörténet tantárgy az alaptantervből

2023. december 22. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, és érettségizni sem lehet majd belőle. A 2020-as új Nemzeti Alaptanterv (NAT) rendelkezése miatt a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya közleményben tiltakozik – írja a 24.hu.

A művészettörténet eddig is csak választható tárgy volt a gimnáziumi oktatásban, csak fakultáció keretében vagy külön fenntartói engedéllyel lehetett tartani, és választható volt az érettségi tárgyak között is. Ez a lehetőség 2024-től megszűnik, és ezzel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből.

Mint az MTA közleményből kiderül, az új NAT a művészettörténet tananyagot a vizuális kultúra 9–10. évfolyamon oktatott tárgyába olvasztja be, heti 45 percben. Ez viszont a közlemény aláírói szerint lehetetlenné teszi a tudományág átfogó ismereteinek átadását, ezért „elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak” tartják a döntést.

Azt írták: „a művészetek történetének ismerete segíti a kortárs vizuális jelek, képi üzenetek értelmezését. Elősegíti, hogy környezetünk vizuális elemei ízléssel és művészi érzékkel megformált dolgokként jelenjenek meg (legyen szó privát vagy közösségi terekről, divatról, plakátról vagy webdesignról).”

Úgy gondolják, a tantárgy kivezetése a művészettörténeti egyetemi képzésre felvételizők számának csökkenését is magával vonja, ami hatással lehet a muzeológiai, műemlékvédelmi, múzeumpedagógiai, tudományos szakemberek utánpótlására is.

Az aláírók arra kérik a döntéshozókat, hogy tegyék lehetővé ismét a művészettörténeti tantárgy választásának lehetőségét a gimnáziumokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!