A legerősebb gondolatok Zacher Gábor telexes interjújából

2023. december 28. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

2023 utolsó Most jövök interjújában Zacher Gábor toxikológust kérdeztük számos témában. Ebben a cikkben néhány erősebb gondolatot szedtünk össze a beszélgetésből.

Legfontosabb szűrővizsgálatok

Az ország egyik legismertebb orvosa óriási hiánynak érzi, hogy nem szólnak reklámok, óriásplakátok a szűrővizsgálatok fontosságáról. Magyarországon évente körülbelül 500 nő hal meg méhnyakrákban, Zacher szerint egy észak-európai országban lakosságarányosan ennek csupán a 10 százaléka. Ezt a különbséget nem lehet genetikai adottságokkal magyarázni.

Zacher szerint a nőknél fontosak a rendszeres méhnyakrák- és emlőrákszűrések, férfiaknál pedig a vastagbélrák-, illetve a prosztatarákszűrés, akkor is, ha nincsenek tüneteik. „Ezek a betegségek, ha kellő időben kiszűrik őket, akkor abszolút gyógyíthatóak. Azt gondolom, hogy egy ilyen reklám lenne a valódi közszolgálatiság, és nem a bombás plakát, meg amikor azt írják rá, hogy a magyarok mit tudom én hány százaléka döntött, ami úgy, ahogy van, egy hazugságról szó.”

Csülkös pacal és az elhízott politikusok

„Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van, és a lakosság nem kis százaléka elhízott kategóriába tartozik, és pontosan látjuk, hogy az elhízás és egy csomó betegség – például a Covidnál is nagyon komoly rizikófaktor volt az elhízás – milyen kapcsolatban áll egymással. És ezen lehetne változtatni.”

Arra a kérdésre, hogyan fogna a probléma megoldásához, Zacher azt mondta, hogy megpróbálna beszélni egy influenszerrel, hogy mutasson pozitív példát. Szerinte húsz kilót lefogyni egy év alatt nem ördögtől való dolog, nem arról van szó, hogy 80 kilót kell lefogyni egy év alatt.

„Gondolhatnánk akár egy elhízott magyar politikusra is, aki azt mondaná, hogy igen emberek, sajnos elhíztam, mi lenne, ha ezen változtatnánk. És akkor minden két hónapban előjönne a csávó, fölállna a mérlegre, és azt mondaná, hogy megint lement négy kiló. Gondolj bele, ha ő meg tudja csinálni, akkor én is, mert őt ismerem.”

„Ennek rövid távon nagyon pozitív népegészségügyi haszna lenne. Két év alatt ennek mérhető lenne a haszna, cukorbetegség, ízületi betegségek, daganatos betegségek, és még millió történetet lehetne mondani” – mondta Zacher.

A vezető politikusok egyben influenszerek, mert több százezren vagy akár egymillióan követik őket, és milliók szavaznak a pártjaikra. Viszont „amikor azt látjuk, hogy ott vannak a jó kis csülkös pacallal, a nyolctojásos tésztával, meg a pálinka alapvető élelmiszer című mondatok hangzanak el, akkor ne várjunk csodát ettől az egész történettől. Mert ugyanez visszafele is elsülhet: ha ő megengedheti magának, hogy ilyen legyen, akkor én is megengedhetem magamnak.”

Szóba került az az eset is, amikor Zacher arról beszélt korábban, hogy Orbán Viktor kövér, de mutathatna jó példát, ha lefogyna. „Akkor gyakorlatilag rám szakadt az internet kurvaanyádozása, és a legenyhébb az volt, amikor anyámat emlegették, hogy utolsó mocskos disznó.”

Mentálhigiénés stratégia kellene

Zacher arról is beszélt, hogy az alkoholbetegek száma folyamatosan emelkedik Magyarországon. „Gondolj bele, minden hetedik középiskolás valamilyen közepesen súlyos mentális problémával küzd. Magyarországon körülbelül egy osztálynyi középiskolás lesz évente öngyilkos, ami nem csak a cyberbullyingról szól.”

Idézte ezután azt a néhány hónappal ezelőtt a Telexen megjelent felmérést, amely számba vette, hogy milyen tényezők állnak a fiatalok szorongása mögött. „Drámai eredmények jöttek ki ebből. Csodáljuk, hogy nagyon rossz a fiatalok mentálhigiénés állapota?” Zacher szerint nem alkohol- vagy kábítószer-stratégia kellene Magyarországra, hanem mentálhigiénés stratégia. „Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenkinek szakemberhez kell fordulnia, és el kell mennie pszichológushoz vagy pszichiáterhez, hanem hogy merjünk már belenézni abba a fránya tükörbe, ami saját magunkról fog adni valamilyen képet, hogy milyenek vagyunk, és saját magunkat is tudnánk ösztökélni arra, hogy merjünk és tudjunk és akarjunk is változtatni.”

Pénzügyi ösztönzéssel csökkenthetőek a várólisták

A hálapénzről is kérdeztük Zachert, méghozzá abból az aspektusból, hogy a paraszolvencia megszüntetésének nemcsak az lett a következménye, hogy kikopóban van a kórházakból a korrupció, hanem elkezdtek emelkedni a várólisták.

Zacher szerint a nagy paraszolvenciák maximum az orvostársadalom 10 százalékát érintették, az esetükben viszont az a helyzet, hogy aki megszokta, hogy keresett x összeget, és annak akár a 10-15-szörösét is megkereste paraszolvenciával, annak hiába emelték fel a fizetését a duplájára, attól ott még lesz egy komoly hiány. „Azok az ösztönzők, amelyeket ebbe be lehetne építeni, az tényleg egyedül a pénzről szól, mert nagyon szép a szakma szeretete, de az ő teljesítőképességüknek is van határa” – véli Zacher.

Érintettük azt is, hogy okoz-e a feszültséget a rendszerben, hogy miközben jelentősen megemelték az orvosok fizetését, a szakdolgozókét viszont még nem.

„Azzal tisztában kell lenni, hogy lehetek én bármilyen szép, okos, ügyes, és tudok mindent, ha én egyedül állok ott a betegágy mellett egy akut esetnél, akkor valójában nem tudok mit kezdeni ezzel, ha nincsenek ott körülöttem.”

Zacher szerint kérdés, hogy a szakdolgozókat mi tudja a pályán tartani, mert a jelenlegi bérüknél jobb fizetésért el tudnak menni árufeltöltőnek, miközben utóbbi munka sokkal kisebb felelősséget és kiszámíthatóbb munkavégzést jelent. „Ha az étlap jobb oldalát nem rendezik, akkor itt komoly emberhiány lehet, és már nem lehet arra apellálni, hogy majd jönnek ide Erdélyből meg Ukrajnából, mert nem célország lettünk, hanem átmennek rajtunk, és mennek Európa különböző országaiba dolgozni.”

Korszerű kórház lehetne

Zachert a több mint hét éve húzódó Dél-budai Centrumkórházról is kérdeztük. A történet röviden: a gigaberuházást 2016-ban jelentették be, a kormány 2017-ben megvásárolta a telket, amelyet három évvel később felástak. Az akkori tervek szerint az építkezés 2022-ben kezdődött volna el, most 2023 végén járunk, de még jóváhagyott tervek sincsenek. A legutolsó fejlemény, hogy a kormány megszüntette a beruházásért felelős projektcéget, mert nem történik érdemi munka. Igaz, eddig elment legalább 14 milliárd forint, a projektcégből pedig évekig fizetést kapott Kocsis Máté felesége, valamint a Megafon tulajdonosa, Kovács István is.

Zacher szerint centralizált kórházak kialakítására szükség lenne, mert ma már az a világ, hogy van a sürgősségi ellátás, és minden diagnosztika és a különböző osztályok ott vannak egy központon belül. „Ez ma egy korszerűen működő kórházmodell”, nem pedig az, hogy különböző telephelyek vannak szétszórva, hanem „oda gyakorlatilag bemegyek betegen, és idézőjelben a másik végén a futószalagnak kijövök egészségesen”.

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!