Szexuális visszaélések, függő családtagok, érzelmi elhanyagoltság – egyre több gyerek kér lelki segélyt

Legfontosabb

2023. augusztus 28. – 06:49

Szexuális visszaélések, függő családtagok, érzelmi elhanyagoltság – egyre több gyerek kér lelki segélyt
Illusztráció: Török Virág / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Félelem, szorongás, öngyilkos késztetés és önsértés miatt az elmúlt években kétszer annyi fiatal kereste meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt, mint korábban. Nemrég az újpesti önkormányzat felmérése is arra világított rá, hogy komoly probléma van a fiatalok lelki egészségével: a megkérdezett középiskolások 21 százalékát bántalmazták szexuálisan, sokan élnek át érzelmi elhanyagolást, sok diáknak van függőséggel küzdő családtagja. A hasonló kutatásokból és a szakértők véleményéből is az látszik: általánosítható adatokról lehet szó. Ezért is fontos, hogy a fiataloknak legyen minél több, könnyen elérhető mentálhigiénés segítségük.

„Az elmúlt években kétszer annyi fiatal keresett meg minket félelem, szorongás, öngyilkos késztetés és önsértés miatt, mint korábban, és a számuk folyamatosan növekszik” – mondta a Telexnek Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa. A szakember arra az elsőre talán meglepőnek tűnő adatra reagált, hogy az újpesti önkormányzat kutatását kitöltő 1007 diák 21 százaléka mondta azt: bántalmazták már szexuálisan, 35 százalékukat verbálisan, 15 százalékukat pedig testileg. A szakértőt nem lepték meg ezek az arányok, ugyanis a mindennapi munkájában is tapasztalja a romló tendenciákat.

A középiskolás diákok mentális állapotáról szóló felmérést azután rendelte el az újpesti önkormányzat, hogy a 2022/2023-as tanév első két hetében tíz diák kísérelt meg öngyilkosságot a kerületben, egyikük meg is halt. A kutatásból kiderült, hogy a középiskolások 35 százalékánál van mentális vagy pszichiátriai beteg a családban, 26 százalékuk tapasztalt érzelmi elhanyagolást, és minden negyedik diák számolt be valamilyen függőséggel küzdő családtagról. A kérdőívet kitöltő gyerekek között csak 29 százaléknak nincs semmilyen úgynevezett ártalom az életében.

Andula Zsuzsanna ifjúsági referens, a felmérés egyik készítője a 444-nek azt mondta: az újpesti adatok országos problémáról árulkodnak. Megkértük a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársát, Táler Orsolyát, hogy segítsen megérteni, mi van az elsőre meghökkentő statisztikai adatok mögött, és azt is megnéztük, valóban általános tendenciáról van-e szó.

A bántalmazás árnyalatai

Országos reprezentatív mintán nem készült hasonló felmérés. 2011-ben a Független Médiaközpont egy nemzetközi projekt részeként az újpestihez hasonló eredményre jutott, amikor a diákokat érő szexuális bántalmazást vizsgálta. Tizenegy iskolában összesen 446 diákot kérdeztek meg a 13–15 éves korosztályban anonim módon. Az adatok elemzéséből akkor arra következtettek, hogy a megkérdezett diákok 17 százalékával történt szexuális visszaélés.

A felmérés eredményei változatos képet mutatnak a szexuális bántalmazás természetéről:

  • A megkérdezett diákok 9 százalékát simogatta egy felnőtt, vagy érintette meg úgy a testét, hogy attól ő kellemetlenül érezte magát (a lányok 12 százaléka, a fiúk 5,5 százaléka számolt be ilyenről).
  • A diákok 4 százaléka kapott már szerelmes üzenetet felnőttől.
  • A diákok 3 százalékának mutattak olyan fényképet, filmet, videót vagy újságot, amiben meztelen emberek szerepeltek.
  • A gyerekek 3,4 százaléka jelezte, hogy felnőttek szexuális együttlétre kérték, vagy webkamerán mutogatták neki a nemi szervüket.
  • Mindezek a bántalmazások a gyerekek 10,9 százalékánál egyszer, 6,4 százalékuknál többször és 1,2 százalékuknál folyamatosan megtörténtek/megtörténnek.

A szexuális bántalmazás formái nagyon széles körűek: az egyik véglet a nemi erőszak, de szexuális bántalmazás tud lenni egy nem kívánt érintés is. Sőt, az olyan, talán elsőre nehezen érthető esetek is, mint amikor nincsen zár a fürdőszobán, és van egy rokon, aki gyakran nyit rá a fiatalra – magyarázta Táler Orsolya.

Ezekben a példákban közös, hogy az egyik félnek rosszulesik, ami történik, ártó szándék van a cselekedet mögött, a bántalmazó a hatalmát gyakorolja, és akár rendszeresen is megtörténhetnek ezek a bántalmazások. A szakértő szerint a bántalmazás verbális formáit talán még nehezebb felismerni, hiszen az is bántalmazásnak minősül, amikor kéretlenül és minősítően egy nő után kiabálnak az utcán.

A teszt megbízható

A diákok mentális egészségét természetesen nemcsak a szexuális visszaélések rombolják. „Újpest egy nagyon jó terep volt a felmérésre, mivel a lakosság, illetve az oktatási intézménybe járó diákok életkörülményei nagyon vegyesek, ezért átfogó képet lehet kapni arról, mivel nézünk szembe” – nyilatkozta a kérdőív egyik készítője az önkormányzat kutatásáról.

Egy kérdőív kitöltésénél nagy jelentősége van annak, ki mit ért egy adott fogalmon. Az újpesti felmérésben is nagyon konkrét kérdések szerepeltek, amiket a gyerekek nyelvére fordítottak le életszerű példákkal. Két kérdés a kérdőívből:

  • „Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnőtt gyakran meglökött, megrántott, megpofozott, vagy valamit neked dobott; esetleg olyan erősen megütött, hogy az nyomot hagyott rajtad?”
  • „Gyakran érezted, hogy nélkülöznöd kell (nincs elég étel, piszkos ruhában jártál, nem véd meg senki); nem tudnak gondoskodni rólad kellőképpen?”

Az újpesti kutatás azért is egyedi, mert egy nemzetközileg elismert, úgynevezett ACE (Adverse Childhood Experiences) kérdőívet használtak a készítők – mondta Táler Orsolya. Ez egy széles körben használt, megbízható, komplex kérdőív, ami azt méri, hogy a válaszadók milyen káros életeseményekkel találkoznak: például iskolai nehézségekkel, anyagi kihívásokkal, bántalmazással, a szülők függőségével.

A pszichológus szakértő egyetért a kérdőív készítőivel abban, hogy nagyon hasonló számokat mutatna most is egy országos felmérés: „Az újpesti fiatalok nem különböznek a vidéki vagy a belvárosi, esetleg angyalföldi fiataloktól.” Az adatokon azonban torzíthat, hogy ezt a felmérést a fiatalok teljesen anonim módon tölthették ki. Ez azt is jelenti, hogy tét nélkül vallhattak be bármit, mert nem kellett tartaniuk a következményektől. Ezzel a kérdőív készítői számolnak, ezért vannak úgynevezett ellenőrző kérdések a tesztben, amikkel lemérhető, ha valaki másképpen válaszol egy kérdésre, mint ahogy az a korábban adott válaszai alapján adekvát lenne.

A középiskolások 85 százalékát zaklatták már az iskolában

A kamaszok életének meghatározó terepe az iskolai közösség, ahol szintén sokszor találkoznak fizikai vagy verbális bántalmazással, ezért az újpesti felmérésben a diákok erről is beszámolhattak. Az iskolán belüli erőszak elterjedéséről az elmúlt években több kutatás is készült. A Telex is több fontos cikkben foglalkozott ezzel a témával: ez volt a bevezető cikkünk, a másodikban olvasóink visszajelzéseit, tapasztalatait dolgoztuk fel, a harmadikban szakemberrel interjúztunk a jelenségről. A cyberbullyingről pedig ebben a cikkben írtunk.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2022. szeptember 22-e és október 3-a között az UNICEF megbízásából országos felmérést készített középiskolás korú magyar fiatalok körében a bullying, iskolai zaklatás, erőszak elterjedtségének, működésmódjáról. A kutatás 1000 diák online kérdőíves megkérdezésével zajlott. Az UNICEF kutatása is segíthet teljesebb képet kapni a középiskolások mentális állapotáról. A kérdőívét kitöltők 85 százaléka állította, hogy volt már zaklatás áldozata iskolában. Ha az online zaklatást is figyelembe vesszük, akkor már a kitöltők 88 százaléka érintett valamilyen módon.

Az UNICEF felmérése inkább a kortárs csoportok által elkövetett bántalmazásokra terjedt ki. „A szexuális és fizikai bántalmazások legnagyobb része családon belül történik, de ahogy a gyerekek több időt töltenek kortárs közegben, egyre többször bántják őket a velük egykorúak, vagy azok a felnőttek, akikre a felügyeletüket bízzák” – mondta Táler Orsolya.

Az UNICEF felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezett középiskolások 27 százalékát fizikailag és lelkileg is bántalmazták.

A problémák felismeréséhez fontos, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő pedagógusok, nevelők, orvosok, egészségügyi dolgozók, civilek, rendőrök, hatósági emberek, állampolgárok stb. észrevegyék és megfelelő helyen jelezzék, ha valakivel baj van. A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi jelentése szerint a legfrissebb, 2021-es adatok alapján ez az észlelő- és jelzőrendszer összesen 140 803 esetben küldött jelzést 18 év alatti gyerekek bántalmazásáról. A bejelentések 40 százaléka óvodáktól, általános és középiskoláktól, szakképző intézményektől érkezett. Ez is mutatja, milyen fontos szerepük van a pedagógusoknak a problémák felismerésében – függetlenül attól, hogy egy bántalmazás az iskola falain belül vagy azokon kívül valósul meg.

Idén húsz öngyilkossági kísérlet előtt álló fiatalhoz kellett mentőt hívni

Mit tapasztal a romló adatokból a gyerekek lelki egészségével foglalkozó alapítvány pszichológusa? Az idén 30 éves Kék Vonal gyerekeknek és fiataloknak nyújt ingyenesen éjjel-nappal elérhető lelki segélyt. Elsősorban beszélgetésekkel segítenek a fiataloknak, de ha a szakértők azt látják, ez nem elég, akár azonnali segítséget is tudnak nyújtani. Ebben az esetben szükség van arra, hogy a fiatal lemondjon az anonimitásáról, az alapítvány pedig felveszi a kapcsolatot a gyermekjóléti szolgálattal. De az sem ritka, hogy ez sem elég: például egy öngyilkossági kísérlet előtt álló gyereknél gyorsabban kell cselekedni. Ilyenkor a szakemberek egyből mentőt hívnak, idén ez már közel húsz esetben fordult elő.

Ahogy a cikk elején írtuk, folyamatosan növekszik az alapítványhoz forduló, kritikus helyzetben lévő gyerekek száma.

„A gyerekek nem tudnak jobban lenni annál, mint ahogy az őket körülvevő felnőttek vannak. A fiatalok mentális állapota tükröt tart a társadalomnak arról, hogy a felnőttek hogy vannak, és a társadalom milyen védőhálót tud nyújtani a gyerekeknek”

– mondta a pszichológus.

Az iskolán belüli bántalmazás is mindig közösségi probléma. A Kék Vonal munkatársa szerint ez valamilyen szinten minden iskolában jelen van, de fontos, hogy a közösség mit kezd ezzel a helyzettel. „Az a kérdés, hogy mennyire van egy elfogadó közösség, ahol az a norma, hogy nem hunyunk szemet a bántalmazás felett.”

Az újpesti önkormányzat a lesújtó eredmények miatt ifjúsági mentálhigiénés centrummal próbál segíteni a nehézségekkel küzdő fiataloknak. A program része például egy drogprevenciós szabadulószoba, de a diákok beszélgethetnek pszichológusokkal, pszichiáterekkel is egy adott problémáról, a centrumban négy különböző területen dolgozó szakembertől kérhetnek segítséget. Táler Orsolya szerint az már önmagában egy jó kezdeményezés, ha egy közösségben a felelős döntéshozók megnézik, milyen állapotban vannak az ott élő gyerekek, és szembenéznek a tapasztalt nehézségekkel. Az újpesti és az országos adatokból is az látszik: nagyon fontos, hogy a fiataloknak legyen könnyen elérhető mentálhigiénés segítségük, tudjanak hova fordulni, ha nagy bajban vannak.

Van segítség! Ha bajba kerülnek, problémájuk van, szeretnének megbeszélni egy nehéz helyzetet, gyerekek és 24 év alatti fiatalok név nélkül, ingyenesen, éjjel-nappal hívhatják a 116-111-os telefonszámon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt. Emailben és chaten is tudnak segíteni, a részletek itt megtalálhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!