Az újpesti középiskolások 21 százalékát bántalmazták már szexuálisan az önkormányzat felmérése szerint

2023. augusztus 22. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ifjúságsegítő programot indít az újpesti önkormányzat, miután megdöbbentően lesújtó eredményt hozott az a felmérés, amit középiskolások körében végeztek a nyáron: a kérdőívet kitöltő 1007 diák 21 százalékát bántalmazták már szexuálisan, 35 százalékukat verbálisan, 15 százalékukat pedig testileg, írja a 444.hu. A lap Újpest alpolgármesterével és a felmérést készítő ifjúsági referenssel készített interjút, ebben azt mondták, ők is megdöbbentek, amikor meglátták a számokat.

Arra a kérdésre például, hogy „Gyakran érezted, hogy nélkülöznöd kell (nincs elég étel, piszkos ruhában jártál, nem véd meg senki); nem tudnak gondoskodni rólad kellőképpen?” az első körben megkérdezett 418 diák 22,96 százaléka válaszolt igennel, az 1007 fős mintában pedig 26 százalék.

Az 1007 fős mintavétel eredményei alapján a megkérdezettek

  • 35 százaléka szenvedett már el verbális bántalmazást,
  • 35 százaléknak van mentális vagy pszichiátriai beteg a családjában,
  • és 26 százalék tapasztalt érzelmi elhanyagolást.

Bedő Kata alpolgármester számára az volt a legmegdöbbentőbb, hogy a családokban mennyi mentális zavarral küzdő van, Andula Zsuzsanna ifjúsági referens, a felmérés készítője szerint pedig az is nagyon ijesztő szám, hogy a kérdőívet kitöltő gyerekek között csak 29 százaléknak nincs semmilyen, úgynevezett ártalom az életében.

„A felmérés Újpestet mutatja, de nem gondolom, hogy Újpest ilyen szempontból kivétel lenne. Újpest egy nagyon jó terep volt a felmérésre, mivel a lakosság, illetve az oktatási intézménybe járó diákok életkörülményei nagyon vegyesek, ezért átfogó képet lehet kapni arról, hogy mivel nézünk szembe. De biztos vagyok benne, hogy ez egy országos probléma” – mondta Andula a lapnak.

Az önkormányzat a lesújtó eredmények miatt ifjúsági mentálhigiénés centrummal próbál segíteni a nehézségekkel küzdő Újpesten lakó, vagy ott tanuló fiataloknak. A program része például egy drogprevenciós szabadulószoba, de a diákok beszélgethetnek pszichológusokkal, pszichiáterekkel is egy adott problémáról, a centrumban négy különböző területen dolgozó szakembertől kérhetnek segítséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!