Balog Zoltán református püspök is találkozni fog Karsai Dániellel

2023. december 28. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Balog Zoltán református püspök a jövő év elején találkozni fog Karsai Dániellel, az életvégi döntésekről való jogról beszélgetnek majd Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének társaságában, írja az Rtl.hu.

Balog Zoltán még karácsony előtt írt levelet a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogásznak, amiben együttérzését fejezte ki, ugyanakkor károsnak és beláthatatlanul veszélyesnek nevezte, ha megnyílna a lehetőség az aktív eutanázia előtt. Karsai válaszában nyilvános beszélgetésre hívta Balogot, amit a volt emberierőforrás-miniszter elfogadott.

Fabiny Tamás evangélikus püspök még december elején kereste meg levélben Karsait, amiben támogatásáról biztosította és megköszönte neki, hogy társadalmi vitát indított az eutanáziáról.

A kormánypárti politikusok közül egyedül Kósa Lajos volt hajlandó szóba állni Karsaival, december 12-én több mint egy órán keresztül beszélgettek a Parlamentben. A találkozón Kósa azt mondta, hogy elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS-betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét. Bedő Dávid momentumos képviselő decemberben arra kérte a kormányt, vizsgálja meg, milyen jogszabályok módosításával dönthetnének életük méltóságteljes befejezéséről azok, akik Karsaihoz hasonló helyzetben vannak. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!