Fabiny püspök megköszönte Karsai Dánielnek, hogy elindította a társadalmi vitát az eutanáziáról

2023. december 4. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet írt Karsai Dánielnek Fabiny Tamás evangélikus püspök, amiben támogatásáról biztosította őt – derül ki a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász posztjából.

„Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak”

– írta Fabiny Tamás Karsai Dánielnek címzett levelében, aki a Strasbourgi bíróságon pereskedik a magyar állammal az eutanáziához való jogáért.

Fabiny kiemeli, hogy Karsainak sikerült egy olyan párbeszédet elindítania az eutanáziáról, ahol észérvek ütközhetnek, és elmondta, hogy naponta imádkozik az alkotmányjogászért, és azért, hogy

„lássa annak az életnek az értelmét, amelyet negyvenegynéhány éve kapott, és annak a küzdelemnek az eredményét, amelyet tavaly augusztus óta vállalt magára.”

Karsai Dániel pere előző héten kezdődött a Strasbourgi bíróságon, ha nyer, a magyar államnak engedélyeznie kell, hogy Karsai egyszer majd eutanáziával vethessen véget ALS-betegsége miatti szenvedésének.

„Az orvosi segítség csak a tüneteket enyhítheti, de semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak. Elkerülhetetlenül a testembe leszek zárva, mentális képességeim teljes birtokában”

mondta Karsai kedden a Strasbourgi bíróságon.

Hétfőn a Momentum is bejelentette, hogy támogatják Karsai kérelmét, ezért határozati javaslatot nyújtottak be, ami utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosítására.

Karsai Dánielt tavaly augusztusban diagnosztizálták ALS-el, eutanáziával szeretne véget vetni az életének, amikor az már túl sok szenvedéssel járna. Magyarországon a hatályos törvények ezt nem teszik lehetővé, és a kormány nem is szándékozik felkarolni a témát, ezért Karsai a Strasbourgi emberi jogi bíróságra vitte az ügyét. Gulyás Gergely egy Kormányinfó alkalmával úgy fogalmazott, „mindig bízzunk a csodában”, a Fidesz képviselői közül pedig csak Kósa Lajos állt szóba Karsaival, amikor pénteken bement parlamentbe. Igaz, hétfőn egy bocsánatkérő levelet is kapott Karsai egy Fidesz-párttagtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!