Szolidaritási adó ügye: A főváros szerint eljárási hiba vezetett oda, hogy a Kúria hatályon kívül helyezte a bírósági jogvédelmüket

2023. december 21. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva


„A most meghozott határozat azt mondja ki, hogy nem tartalmi okok miatt semmisítik meg az elsőfokú végzést, hanem amiatt, hogy eljárási hibát vétett a bíróság, ugyanis nem megfelelő szinten döntöttek a jogvédelemről, nem az ítélőtáblának, hanem a törvényszéknek kellett volna tárgyalnia” – áll a Főpolgármesterei Hivatal sajtóosztályának levelében, amiben reagáltak a Kúria csütörtöki határozatára, amiben hatályon kívül helyezték a Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntését, miszerint a fővárosnak nem kell befizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulását, amíg a pere nem le nem zajlik.

A hivatal szerint eljárási hiba miatt semmisítették meg az elsőfokú ítéletet. „A Főváros egyébként jó helyre adta be a keresetet, csak a bíróság rossz szinten döntött” – írták, majd hozzátették, hogy folyamatban van egy azonnali jogvédelem elbírálása is, amit akkor adtak be, amikor a Kincstár tovább inkasszált a számlájukról. „Információnk szerint holnap jár le az elbírálás határideje. Ha ebben nekünk ad igazat a bíróság, akkor a decemberi szolidaritási hozzájárulást nem kell a Fővárosnak befizetni az alapper végéig.”

Reagáltak Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi Facebook-bejegyzésére is. „Azért is téves, mert az alapperben a bíróság azt mondta, hogy alkotmányossági aggályai vannak, ezért normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Az viszont teljesen világos, hogy a keresetünket nem utasította el a bíróság, érdemben el kell bírálnia, vagyis azok, akik azt mondták, hogy itt a Fővárosnak nincs keresnivalója, azok tévedtek.”

A szolidaritási hozzájárulás miatt még tavasszal ment perre a főváros a kormány ellen, a bíróság első fokon elutasította kérelmüket, azonban a főváros másodfokra vitte az ügyet, és emellé kapták meg idén szeptemberben a bírósági jogvédelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!