Varga Zs. András az Országos Bírói Tanács megválasztásának befolyásolását célzó levelet írt

2023. december 20. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Zs. András, a Kúria elnöke szerencsésnek tartaná, ha olyan igazgatási vezetők is bekerülnének az Országos Bírói Tanács (OBT) nemsokára megválasztandó új tagjai közé, akik az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezési jogkörébe tartoznak – írta a Szabad Európa a Kúria elnökének levelére hivatkozva.

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) egy régi civil szervezet, amelynek nincsenek ugyan olyan jogosítványai, mint az OBT-nek, de több mint ezer bírót tömörít. A Mabie nemrég újraválasztott vezetősége december 8-án bemutatkozó látogatást tett az OBH és a Kúria elnökénél. Három nappal később, december 11-én Varga Zs. levelet küldött a Mabie vezetőségének, amelyben megerősítette együttműködési készségét a szervezettel, többek között abban is, hogy közösen elérjék a bírói és bírósági dolgozói illetmények növelését.

A Szabad Európa birtokába került levélben Varga Zs. arról is írt, hogy: „Szerencsésnek tartanám, ha az OBT új tagjai közé egy-két, az Országos Bíró Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartozó igazgatási vezető is bekerülne. Ez ugyanis növelné az igazgatási vezetők és a bírói kar egésze közötti kohéziót, ugyanakkor az OBT létszámára tekintettel nem járna olyan veszéllyel, hogy az igazgatási érdekek fölébe kerekednek az ítélkező bírák érdekeinek. A kohéziót külön is kiemelném. Számtalan körülmény zavarja meg kívülről a mindennapi életünket. Ezekkel csak akkor tudunk szembenézni, ha a bírói szervezeten belül igyekszünk a lehető leginkább megőrizni az egységet. Ha a feltétlenül szükségesnél nagyobb hangsúlyt kapnak a bíróságon belüli jogállási, igazgatási különbségek, mindnyájan gyengébbek leszünk.”

Az OBT új tagjainak megválasztása ősz óta zajlik, a különböző bírói testületek tagjai titkosan választanak maguk közül elektorokat, akik aztán szintén titkosan választják majd meg maguk közül az OBT 15 új tagját. Ez a folyamat várhatóan januárban zárul.

A leveléből úgy látszik, hogy Varga Zs. András a bírák között zajló titkos folyamat befolyásolására tett kísérletet azzal, hogy jelezte: szerencsésnek tartaná, ha a Senyei György Barna OBH-elnök kinevezési jogkörébe tartozó bírák is bekerülnének az OBT-be. Senyeit is a Fidesz nevezte ki, de Varga Zs.-vel ellentétben neki komoly bírói múltja van, a Szabad Európa szerint őt a bíróságok függetlenségére fogékonyabb vezetőnek tartják.

A Szabad Európa megkereste Varga Zs. Andrást és a Mebiét a levéllel kapcsolatban. A Kúria sajtóosztályától azt a választ kapták, hogy: „A Kúria alkotmányos helyzetéből következően magától értetődő, hogy elnöke együttműködik a bíróságokkal és az érdekképviseleti szervezetekkel, és ennek keretében kifejti véleményét az igazságszolgáltatást érintő kérdésekről. (…) Különösen vonatkozik ez az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak megválasztására, mivel annak maga is résztvevője.”

Dr. Boros Katalin, a Mabie elnöke azt írta: „Az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó igazgatási vezetők megválaszthatóságával kapcsolatban a Mabie korábban már több fórumon kifejtette elvi álláspontját, többek között az egyes igazságügyi tárgyú törvényeknek a magyar helyreállítási és ellenálló képességi tervhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslat szövegének véleményezésekor. Az egyesület honlapján is megjelent, az igazságügy-minisztérium felé is kifejtett álláspontjában javasolta a törvényben felsorolt, az OBT tagjává válást kizáró okok kiegészítését azzal, hogy »nem lehet az OBT tagja az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezető«.”

Varga Zs. András korábban élesen bírálta, hogy a kormány az Európai Bizottság nyomására elfogadta az igazságügyi reformcsomagot, amely növeli a kormánytól független Országos Bírói Tanács szerepét és hatásköreit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!