Megmagasították a korlátot Mammut bevásárlóközpont legfelső szintjén

2023. december 19. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte végig felkerültek a korlátmagasítások a budapesti Mammut II. bevásárlóközpont legfelső, negyedik szintén. A Mammut a Telex kérdésére már november végén megerősítette, hogy „a legkritikusabb szakaszokon korlátmagasítást hajtanak végre”, és december folyamán be is fejeződnek a munkálatok.

Az elmúlt 13 évben már nyolcan vetettek véget a plázában az életüknek. Legutóbb november 20-án ugrott le egy 36 éves férfi a bevásárlóközpont egyik emeletéről.

Magasított üvegkorlát a Mammutban – Fotó: Olvasói fotó / Telex Magasított üvegkorlát a Mammutban – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Magasított üvegkorlát a Mammutban – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A probléma orvoslására külön csoportot állított fel a Mammut, október közepén pedig segítőpont is nyílt a bevásárlóközpontban.

Az ingyenes mentálhigiénés, áldozatsegítő és szociális tanácsadás minden pénteken 11:00 és 19:00 között várja a rászorulókat. November végén a Telex kérdésére a Mammut közölte, hogy a megnyitása óta már több mint 30 fő kereste fel a SegítőPontot, többen vannak köztük visszatérő kliensek is. Az üzletközpont üzemeltetői azt írták, hogy a kapacitások és igények függvényében a szolgáltatás működésének fejlesztésére, bővítésére is sor kerülhet majd.

Korábban már eltávolítottak minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat) a folyosókról, amely megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást. Decemberre pedig elkészültek a magasítások is a negyedik emeleti korlát legkritikusabb szakaszain.

De több már intézkedést is bevetett az üzletközpont az öngyilkosságok megelőzésére: rendszeres képzést tartanak a biztonsági szolgálatuk tagjainak az intő jelek kiszűrésére, valamint bevezették a biztonsági szolgálat gyakoribb járőrözését a bevásárlóközpont épületében. Biztonsági őrt dedikálnak a kritikus szakaszok közelébe is, a kiemelt szolgálatot ellátó őrök számára pedig mentálhigiénés továbbképzést nyújtanak, és rendelkezésre állásukat a nyitvatartási idő teljes egészében biztosítják. Emellett intelligens biztonságikamera-rendszert is telepítettek, ami lehetővé teheti a gyors beavatkozást, amennyiben ez lehetséges.

Azt, hogy milyen hatással van a nyilvánosan elkövetett öngyilkosság a szemtanúkra, egy öngyilkosság-kutató pszichológus és egy szemtanú segítségével jártuk körbe ebben a cikkben.

Az Európai Unió tagállamai közül 2020-ban lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a második legtöbben öngyilkosság miatt az Eurostat szeptemberben kiadott jelentése szerint. Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján 17,08 ilyen eset jutott százezer főre. Ennél csak Litvániában volt rosszabb a helyzet (21,3), utánunk Szlovénia (17) és Észtország (16,3) következik, az uniós átlag 10,2.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!