Erdoğan Budapestre jött, a magyar sajtót mintha elfelejtették volna tájékoztatni a programjairól

2023. december 18. – 14:03

Erdoğan Budapestre jött, a magyar sajtót mintha elfelejtették volna tájékoztatni a programjairól
Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén tartott koszorúzáson 2023. december 18-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn Budapestre érkezett, és bár magáról a találkozóról már régóta tudni lehetett, a Telexet – és több más független szerkesztőséget – mintha elfelejtettek volna tájékoztatni az elnök sajtónyilvános programjairól.

Egy magas rangú politikus látogatása előtt a sajtóorgánumok jellemzően kapnak meghívót a sajtónyilvános programokra. Vagy ha meghívót nem is kapnak, a Magyar Távirati Iroda (MTI) hivatalos programjai között megtalálják a közérdeklődésre számot tartó eseményeket. Viszont ebben az esetben a Telex semmilyen hivatalos meghívót nem kapott, és az MTI programjai között sem szerepeltek Erdoğan budapesti látogatásának részletei.

Múlt héten egy külföldi újság munkatársától tudtuk meg, hogy a török elnök Novák Katalinnal fog találkozni délben a Hősök terén, ahol Erdoğan egy katonai ceremónián és koszorúzáson vesz részt. A külföldi újság munkatársa továbbította nekünk a sajtómeghívót, amiből kiderült, hogy az „eseményeken történő részvétel a sajtó munkatársai számára előzetes regisztrációhoz kötött”. A levélben szerepelt az is, hogy a regisztrációkat péntek délig el kell küldeni, „megjelölve, hogy mely eseményeken kíván részt venni”.

A többes számból tudtuk meg, hogy Erdoğannak több budapesti programja is sajtónyilvános lesz. Ezért elkezdtünk érdeklődni a Miniszterelnökségnél, hogy melyek lesznek ezek. Többszöri megkeresésünkre sem reagáltak, végül annyit mondtak, hogy Erdoğan hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnökkel fog találkozni, ahova egy fotóst regisztrálhatunk, viszont újságírót nem. Ezt a regisztrációnkat jóváhagyták.

Hasonlóan járt a Hvg.hu is. A lap hétfőn arról írt, hogy az Erdoğan–Orbán-találkozóra múlt hét csütörtökön regisztrálták fotósukat, pénteken újságírójukat. Fotóriporterük meg is kapta a visszaigazolást, ám újságírójuk nem, holott időben elküldték a levelet. Telefonban azt mondták nekik, hogy az újságíró regisztrációja nem érkezett meg. Hétfőn ezért ismét elküldték a levelet, de akkor már azt a választ kapták, hogy lezárult a regisztráció.

Orbán a Karmelitában fogadja a török elnököt délután, ahol hétfő reggelre eltűntek az épületnél bő két éve felállított kordonok. A török elnök a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése miatt jön Budapestre, egyúttal a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját is ünneplik. A Stratégiai Együttműködési Tanács ülését Orbán Viktor és Erdoğan még augusztus 20-án készítették elő, ugyanis a török elnök ekkor is Budapesten járt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!