Megérkezett Budapestre Erdoğan, Novák Katalin fogadta a Hősök terén

2023. december 18. – 12:55

Megérkezett Budapestre Erdoğan, Novák Katalin fogadta a Hősök terén
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából egyórás késéssel, de megérkezett Recep Tayyip Erdoğan a Hősök terére, ahol katonai felvonulás és lovak várták őt. A török elnök a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése miatt jött Budapestre.

Az elnököt Novák Katalin köztársasági elnök várta, majd a díszegység eljátszotta neki a magyar himnuszt.

Erdoğant több magyar kormányképviselő fogadta ezután: köztük Csák János, Bóka János, Orbán Balázs, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Pintér Sándor. A török elnök ezután magyarul köszönt a katonáknak, majd megkoronázta török koszorúval az I. világháborús Hősök Emlékkövét. Az ünnepség mindössze húsz percig tartott.

Erdoğan érkezése miatt lezárták a Hősök tere felé vezető fontosabb utcákat elég hosszan, az Andrássy utat a Bajza utcáig, a Dózsa György utat pedig két irányban a Podmaninczky utcáig és a Városmajori fasorig. A török elnök érkezése előtt 15 perccel már semmi mozgás nem volt a Hősök terén, a 11 körül érkező pár tucat bámészkodót is kiküldték a rendőrök.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Fontos a szövetség a törökökkel, olyan barát kell az országnak, aki tiszteli, hogy talpra, magyar” – mondta a Telex riportereinek egyikük még a tér kiürítése előtt.


Délután a török elnök találkozik Orbán Viktorral is, aláírnak és sajtónyilatkozatot tesznek. Erdoğan a tervek szerint már ma este el is hagyja Budapestet.

Erdoğan legutóbb augusztus 20-án járt Magyarországon, akkor készítették elő Orbán Viktorral a Stratégiai Együttműködési Tanács mostani ülését. Orbán Viktor az elmúlt években többször is találkozott a török elnökkel, márciusban például Ankarában, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján egyeztetett a török államfővel. A miniszterelnök személyesen vett részt az újabb öt évre újraválasztott Erdoğan júniusi beiktatásán is.

A török elnök látogatása miatt a belvárosban elsősorban a Hősök tere – Andrássy út – Kiskörút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd útvonalon és a budai Vár környékén lesznek lezárások, de a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén is forgalomkorlátozásokra kell majd számítani. A Karmelitánál pedig varázsütésre eltűntek a kordonok.

Most ünneplik a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját is, ebből az alkalomból hétfő este egy gálaestet is tartanak majd a Művészetek Palotájában. Ezen a meghívó szerint részt vesz Erdoğan mellett Novák Katalin államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!