Orbán és Novák gálázni viszi a török elnököt a MÜPA-ba

2023. december 7. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulójára ismét Budapestre jön Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a centenáriumot december 18-tól kulturális évaddal ünnepli a két ország. Ennek alkalmából lesz egy gálaest a Művészetek Palotájában december 18-án este, amin a meghívó szerint részt vesz a Erdoğan mellett Novák Katalin államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is, tudta meg a hvg.hu.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban annyit közölt, hogy a török elnök a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére jön Budapestre, de a látogatás a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója is lesz.

A 2024-es Magyar-Török Kulturális Évadot megnyitó gálaest miatt elmarad a MÜPA-ban a Manhattan, A nagy Woody Allen menet című film vetítése és az azt követő beszélgetés is.

A Stratégiai Együttműködési Tanács ülését Orbán és Erdoğan még augusztus 20-án készítették elő, ugyanis a török elnök ekkor is Budapesten járt. Havasi Bertalan korábban nem erősítette meg, hogy a svéd NATO-csatlakozás is téma lesz-e a találkozón, azonban vélhetően előkerül majd, mivel továbbra is Magyarország és Törökország az a két ország, amelyik nem ratifikálta a svédek csatlakozását.

Svédország a finnekkel együtt tavaly adta be a csatlakozási kérelmét, a magyar kormány azóta különböző okokra hivatkozva halogatja a döntést. Svédországot egyébként már csak két lépés választja el attól, hogy Törökország végre jóváhagyja a NATO-csatlakozásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!