A Vörösmarty téren nyomják meg a legjobban a cerkát az árusok Kelet-Közép-Európában

Legfontosabb

2023. december 17. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak a románoknál, de Pozsonyban, sőt Bécsben is olcsóbban fogyaszthatunk teljesen átlagosnak mondható vásári tételeket, mint Budapesten. Nem a 14 ezres lángost választottuk itthon, forralt borból is kérhettünk volna drágább áfonyásat 2000-ért, de még az alkoholmentes menüvel se úsztuk meg 9000 forint alatt.

Fontos megjegyezni, hogy a Vörösmarty téren vannak kedvezményes főételek, egységáron, 1500 forintért. Az akció keretében lehetett már kapni lecsót vagy brassóit is ennyiért idén, de naponta és bódénként változó, hogy éppen melyik fogás jön ki az összegből.

Mivel hasonló akció nincs a bécsi, pozsonyi vagy bukaresti vásárokban, az összehasonlíthatóság érdekében Budapesten sem 1500 forintos főétellel számoltunk. Próbáltunk viszonylag sztenderd, átlagos ételekből és italokból összeállítani menüket, hogy láthassuk az árkülönbségeket a budapesti, bécsi, pozsonyi és bukaresti adventi bódék között.

Ittunk mindenhol teát vagy üdítőt, ettünk sült kolbászt, fogyasztottunk valamilyen édességet, illetve az ilyen vásárok elengedhetetlen kellékét is: a forralt bort.

Nem túl extra tételekkel számoltunk, de fájdalmasan érződik a menünk alapján is a 2023-as magyarországi infláció, ami az év elején, januárban még majdnem 26 százalékos volt, decemberben viszont már csak 7,9 százalékos drágulást érzékelhettünk. Ugyan a pénzromlás mértéke mostanra valóban csökkent, úgy tűnik, a környező országokra valahogy nem voltak ekkora hatással se az Oroszország elleni brüsszeli szankciók, se a háború, ahogy ezt itthon lépten-nyomon az infláció legfőbb okaként emlegették a kormányoldali politikusok.

Összességében elmondható, hogy a közép-kelet európai vásárok közül a Vörösmartyn a legdrágább az általunk összerakott menü. Ha valaki nem elégszik meg az adott napi olcsósított 1500 forintos főétellel, és a Vörösmarty téren kívánja meg a sült kolbászt, akar hozzá iszogatni kis forralt bort meg teát, esetleg a rétesre is rámenne, annak bizony 9500 forintjába fog kerülni ez a menet.

Az osztrák, a szlovák és a román fővárosban is olcsóbb ennél az általunk összerakott menü. Bécsben 8990 forintból, Pozsonyban 7740 forintból míg Bukarestben összesen 5750 forintból jön ki egy klasszikusnak mondható tea/üdítő-bor-főétel-édesség kombináció.

Riportjaink az adventi vásárokról:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!