Elmarasztalta V. Naszályi Mártát az I. kerületi képviselő-testület, és csökkentették a fizetését

2023. december 13. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyelmi eljárásban marasztalta el az I. kerület polgármesterét a budavári önkormányzat képviselő-testülete, álláspontjuk szerint ugyanis V. Naszályi Márta súlyosan megszegte a tisztségéből eredő kötelezettségeit – jelentette be Varga Dániel önkormányzati képviselő szerdán a zárt testületi ülés után az MTI beszámolója szerint. A polgármester fizetését a jövő júniusi választásig húsz százalékkal csökkentették.

Az I. kerületi önkormányzatban a legutóbbi választás után a V. Naszályi Márta vezette ellenzéki összefogás került többségbe. Később azonban két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett az ellenzéki koalícióból, és az elmúlt időszakban sok kérdésben a Fidesz képviselőivel szavaztak együtt. Miután a tavaly nyári időközi választáson a Fidesz elhódított egy ellenzéki választókerületet, lényegében többségbe került a kormánypárt a testületben.

A szerdai zárt ülésen nyolcan szavaztak a polgármester elmarasztalása mellett, míg négyen a fegyelmi eljárás ellen. Az elfogadott határozat szerint

„a polgármester minden eszközzel igyekszik megakadályozni a képviselők munkáját, miközben a szándékos és nyilvánvaló törvénysértésektől sem riad vissza”.

A fegyelmi eljárást kezdeményező képviselők harminc kifogásolt esetre hivatkoztak.

„Nincsen semmi meglepetés a határozatban” – mondta a Hvg-nek V. Naszályi Márta a döntés után. Azt ígérte, nem hagyja annyiban, meg fogja támadni a határozatot a bíróságon, mivel az egész eljárást a Fidesz választási kampány nyitójelenetének tartja.

V. Naszályi Mártának reggel a Fővárosi Közgyűlésben volt jelenése. Karácsony Gergely a napirend előtti hozzászólások után berekesztette az ülést, és az ellenzéki polgármesterekkel együtt felbuszoztak a Várnegyedbe az I. kerületi városházára,ahol szolidaritást vállaltak az I. kerületi polgármester mellett.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a közgyűlés tagjai az elmúlt négy évben kiváló példát mutattak szolidaritásból és a viták felvállalásáról. Látják azt, hogy a Fidesz abban reménykedik és azon dolgozik, hogy éket verjen közéjük, tette hozzá. „Azért vagyunk itt, hogy megüzenjük Budapesten a Fidesznek, hogy nem tudnak közénk éket verni” – jelentette ki.

V. Naszályi azt mondta, hogy az I. kerületi fideszes többség és a két „átállt jobbikos” képviselő lejárató kampányt indítottak ellene az önkormányzati választás előtt, ennek része a fegyelmi eljárás is. Szerinte abból is kitűnik, hogy „koncepciós eljárás” zajlik, hogy ezt a meghallgatást direkt szerdára időzítették, amikor a Fővárosi Közgyűlés ülésezik.

Az I. kerület fideszes, illetve jobboldali többsége azért indított fegyelmi eljárást a kerületi polgármester ellen, mert szerintük V. Naszályi „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. Ezt az eljárás elindításakor azzal indokolták, hogy V. Naszályi akadályozza a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre.

V. Naszályi a fegyelmi eljárásról korábban azt írta, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz úgy módosította az SZMSZ-t, hogy azóta a jegyzői jelzés ellenére jogilag aggályos előterjesztésről is dönthet a képviselő-testület. Állítása szerint a

„megszerzett többséggel élve Fidesz-közeli közalapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt”.

A polgármester hozzátette: „a testületi többség elvonta a polgármester döntési jogköreinek jelentős részét, és több százmillió forintot tervez utalni az átláthatatlan elszámolású és működésű alapítványoknak”. Szerinte a jogszerű működést a jegyző felügyeli, jogszabályba ütköző határozatokat nem hajtathat végre.

Az I. kerületben mindent bevet a helyi Fidesz, hogy 2024-ben megbuktassa V. Naszályi Mártát. A 2022-es időközi választás óta a kerületben többségben lévő jobboldali frakció, illetve a Fidesz a fegyelmi eljárás mellett vizsgálóbizottságot is kezdeményezett a polgármester ellen a Ruszwurm cukrászda tulajdonosának vesztegetési vádjai miatt. A cukrászdatulajdonos két budavári cukrászdát üzemeltet, a kerülettel hosszú évek óta vitában áll. Az ügy részleteit és a cukrászdatulajdonos álláspontját ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!