Orbán Viktor: Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt

2023. december 13. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Diszkrét viszonyom van Szoboszlai Dominikkal, de ő a király, magyar miniszterelnökök jönnek-mennek, de a Liverpoolban kevesen játszottak Magyarország polgárai közül”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott podcastinterjújában. Szerinte nem az a kérdés, hogy ő mikor találkozik Szoboszlaival, hanem hogy a focista mikor hajlandó majd vele találkozni. A beszélgetésben ennél komolyabb témák is szóba kerültek: például Ukrajna uniós csatlakozása, a Zelenszkij-találkozó, a szuverenitásvédelem és a soros EU-s elnökség.

A beszélgetés elején a riporterek a Politico cikkét idézték, ami szerint Magyarország az uniós vétóval akarta megszerezni a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott EU-s forrásokat. Orbán szerint egyetlen olyan eset sem volt, amikor Magyarország álláspontját az határozta volna meg, hogy kapnak-e uniós forrásokat, vagy sem. „Vannak pénzügyi kérdések és pénzügyi alkuk (…), meg vannak mély szakpolitikai vagy elvi jelentőségű ügyek, a kettőt sosem szabad összekeverni” – mondta Orbán. Szerinte az uniós források megérkezéséről mindenfélét mondanak, de „hisszük, ha látjuk” ezeket a pénzeket. A miniszterelnök szerint Magyarországnak nincs tennivalója az uniós pénzért, mert az jár.

A miniszterelnök szerint az Európai Unió szörnyű hibát követne el azzal, ha lehetővé tenné Ukrajna EU-csatlakozását. Ugyanis Ukrajna csatlakozását a háború miatt, politikai okokból kezdenék meg, miközben eddig szigorú feltételeknek kellett megfelelniük a csatlakozni kívánó országoknak. Ezért helyette egy stratégiai partnerség elegendő lenne a szükséges támogatások eljuttatásához.

Orbán Viktor szerint Ukrajna vesztésre áll a háborúban

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap az argentin elnök beiktatási ceremóniáján találkoztak egymással. Orbán Viktor azt mondta, hogy az ukrán elnökkel csak néhány szót váltott, válaszolt Zelenszkij kérdéseire, de a részletekről nem árult el többet.

Orbán Viktor szerint Ukrajna vesztésre áll a háborúban. Szerinte az kétségtelen, hogy Oroszország megtámadott egy szuverén államot, és jelenleg olyan véres háború zajlik, mint ami az első és a második világháború volt. Az uniós terv ezért az volt, hogy pénzügyi és fegyverzeti támogatást kap Ukrajna, amikkel majd a frontvonalon legyőzi Oroszországot. Ez a győzelem elindít Oroszországban egy belpolitikai válságot, aminek az lesz az eredménye, hogy új vezetője lesz Moszkvának, akivel majd békét lehet kötni.

„De erről a tervről kiderült, hogy nem működik”

– mondta Orbán. Szerinte most mindenki ennek a felelősségét tologatja, kivéve Magyarország, amely előre megmondta, hogy ennek a stratégiának túl nagy a kockázata. Szabad-e találkozni Vlagyimir Putyinnal, és tervez-e találkozni vele újra? – tette fel a kérdést a riporter Orbánnak. A miniszterelnök szerint találkozni és tárgyalni kell, csak úgy lehet véget vetni a konfliktusnak.

Macron, szuverenitásvédelem, választások

Orbán nemcsak az ukrán elnökkel, hanem Emmanuel Macron francia elnökkel is találkozott nemrég. „Én Macronnal nem azonos súlyú tárgyalópartnerként tudok tárgyalni, de mindkettőnknek van egy közös szerelme, Európa” – mondta a miniszterelnök. Szerinte mindig izgalmasak a tárgyalásaik, még akkor is, ha nem sikeresek. Macron egy progresszív liberális Európát lát, Orbán egy keresztény megújulásban hisz.

A beszélgetésben szóba került a szuverenitásvédelmi törvény, amit kedden fogadtak el a parlamentben. Orbán szerint a szuverenitás egy abszolút érték, amit mindenkitől meg kell védeni. Azért volt szükség törvényre, mert a jogrendszerben vannak kiskapuk, amiken keresztül a 2022-es országgyűlési választáson bejutottak a dollármilliók. „Ezzel eltéríthették volna a magyar emberek akaratát külföldi érdekeket kiszolgáló baloldali irányba.”

2024-ben európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek. Orbán szerint az EU-s választáson a mérsékelt jobboldalnak nem a baloldallal, hanem velük, jobboldaliakkal kell egyezségre jutni. Ursula von der Leyen megválasztása nem pártalapon történt. De újraválasztását nem támogatnák. „Ursula von der Leyen nem egy boldog házasság, de ennél csak rosszabb párt szerezhettünk volna” – mondta. Az önkormányzati választásról a miniszterelnök azt mondta: a Fidesz–KDNP a legnagyobb politikai erő Budapesten is, így erkölcsileg vállalhatatlan lenne, ha nem vennék komolyan a fővárosi választást. „Budapestért mi harcolni fogunk mindig, most is.” A főpolgármester-jelöltjükről március elejére fognak döntést hozni, és akkor fogják nyilvánosságra hozni a jelöltjük nevét is.

2024 azért is meghatározó év lesz a kül- és belpolitikában, mert Magyarország fogja átvenni az EU Tanácsának soros elnökségét. Orbán azt mondta, hogy ő nem ki akarja vezetni az országot az unióból, hanem egyre beljebb akarja vinni.

„Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt.”

A cél az, hogy a magyar eszmékről minél több országot meggyőzzön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!