A jövőben nem lesz kötelező a munkahelyi orvosi vizsgálat

2023. december 12. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a parlament azt a több módosítást és újítást tartalmazó javaslatot, ami a többi közt eltörli a munkaköri alkalmassági vizsgálat részeként elvégzett kötelező orvosi vizsgálatot, és bevezeti az iparbiztonsági adót is.

A „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” cím mögé több fontos módosítást is elrejtett a kormány. A salátatörvény legfontosabb eleme, hogy a munkáltatók és a munkavállalók „adminisztratív terheinek csökkentése érdekében” a kormány megszünteti a munkaköri alkalmasság vizsgálatánál a kötelező orvosi vizsgálatot. Azt, hogy ez miért lehet veszélyes, és miért aggódik miatta a kamara, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Az eltörlés általános, azonban nem minden munkakörre vonatkozik majd, mivel a kormány továbbra is meghatározhat majd foglalkozásokat és munkaköröket, ahol előírás lesz a kötelező vizsgálat. A törvény emellett meghagyja azt a lehetőséget is, hogy a munkáltató saját döntésével kötelezővé tegye a vizsgálatot. A közalkalmazottaknál az adott ágazatért felelős miniszter dönti majd el, hogy milyen munkakörnél kell a vizsgálat.

A saláta aljára olyan egyéb kiegészítőket is becsempészett a kormány, amik több munkavállalással és egyéb témákkal összefüggő eljárást egyszerűsítenek:

  • 2025-től a munkáltatóknak nem kell a munkahelyet váltó dolgozók munkaügyi iratait megőrizni a nyugdíjkorhatár után 5 évig;
  • az új hiteleket nyújtó intézmények az ügyfelek jóváhagyásával maguk igényelhetik közvetlenül a szükséges dokumentumokat más intézményektől;
  • a bankoknak, biztosítóknak és hasonló szervezeteknek már nem írja majd elő a törvény, hogy a legfontosabb döntéseiket országos terjesztésű napilapokban is publikálják.

Segíteni szeretnék a külföldről hazaköltöző munkavállalók ügyintézését is: könnyebb lesz majd a külföldön kiállított okmányok honosítása, illetve itthoni elfogadása. Emellett bővítik azoknak az okmányoknak a körét, ahol a jövőben már nem lesz szükség diplomáciai felülhitelesítésre, az anyakönyvi kivonatot pedig egyszerűbb lesz hitelesíttetni.

Szintén ebben a több mint nyolcvanoldalas „kodifikációs pontosításokat” is tartalmazó csomagban rejtettek el egy új adónemet, az iparbiztonsági adót. Ezt a kormány az atomerőművektől, a vegyi üzemektől és az akkumulátorgyáraktól szedheti majd be. A hozzájárulás mértéke az előző évi nettó árbevétel 0,042 százaléka, tehát egy 100 milliárdos forgalmú cégnél 42 millió forint lenne. Az iparbiztonsági adóról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!