Iparbiztonsági adót vetne ki a kormány Paksra és a vegyi üzemekre, így az akkugyárakra is

2023. november 15. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Iparbiztonsági hozzájárulás fizetésére kötelezné egy új törvényjavaslat a magyarországi atomerőműveket és a vegyi üzemeket egy részét – derül ki a parlament honlapjára felkerült törvénytervezetből. A hozzájárulás mértéke az előző évi nettó árbevétel 0,042 százaléka, tehát egy 100 milliárdos forgalmú cégnél ez 42 millió forint lenne.

A törvény a paksi atomerőműn kívül azokra a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre vonatkozik, amelyek környezetében lakossági riasztó rendszer működik. A törvényjavaslat nem részletezi, hogy pontosan mit jelent az üzemek környezete, de ilyen riasztó berendezésből az országban több száz van, így valószínűleg minden nagyobb vegyipari létesítményre vonatkozna a javaslat.

Ebbe beletartoznak az akkumulátorgyárak is, amelyek közül az utóbbi időben többet meg kellett büntetni, mert nem tartották be a szabályokat, és volt, amiből mérgező anyagok szivárogtak.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt nyújtotta be egy salátatörvény részeként, amelynek címe „a helyi gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatási hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról”.

A törvényjavaslat indoklása szerint a katasztrófavédelem feladata Paks és a vegyi üzemek környezetében meteorológiai és vegyi monitoringrendszereket, valamint lakossági riasztó rendszereket üzemeltetni. Ez sok pénzbe kerül, és a törvényjavaslat szerint a rendszerek üzemeltetését és fejlesztését fizetik majd az így befolyó pénzből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!