Kirúgott tanárok pere: pár nappal a tárgyalás előtt küldött át értelmezhetetlen adathalmazt a tankerület a bíróságnak

2023. december 5. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt folytatódott a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának tárgyalása, akiket a Belső-Pesti Tankerületi Központ még szeptember végén bocsátott el, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A bíró az előző, november 2-ai tárgyalás pontos listát kért arról, ki mennyit és hányszor mulasztott, de ezt csak a december 5-i tárgyalás előtt pár nappal kapta meg – írja a Népszava.

Erre azért lett volna szükség, mert a legutóbbi tárgyaláson a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője, Marosi Beatrix nem tudta egyértelműen megmagyarázni, miért pont öt tanár rúgtak ki, annak ellenére, hogy többen is részt vettek a polgári engedetlenségben. A Népszava beszámolója szerint a bíró a keddi tárgyaláson szóvá is tette a tankerületi központ jogi képviselőjének, hogy a kért kimutatást, bár egy hónapjuk volt rá,

csak december 1-jén, péntek éjjel 11-kor küldték el a bíróságra, így azt nem tudta részletesen átnézni. Megjegyezte azt is, hogy a tankerület által benyújtott adatok értelmezhetetlenek, és az adatok pontosítását kérte „normális” számokkal.

A tankerületi képviselője bírói kérdése ismét jelezte, nem sikerült megállapodást kötniük a felperes tanárokkal. A következő tárgyalás 2024. január 18-án lesz.

Tavaly októberben írtuk meg, hogy miután kirúgták őket, a Kölcsey Gimnázium tanárai pertársaságot alapítottak és közösen indítottak munkaügyi pert. A tankerület Telexnek küldött akkori válasza szerint az érintett tanárok felmentése indokolt volt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”. A Kölcseyből kirúgott öt tanár között van a Tanítanék Mozgalom két ismert tagja, Törley Katalin és Palya Tamás is. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület képviseli, az első tárgyalást áprilisban tartották.

Több hasonló per is folyamatban van: március közepén kezdődött el a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium elbocsátott két tanárának perfelvételi tárgyalása, majd a Karinthy Frigyes Gimnázium hat elbocsátott pedagógusának is elindult a pere március 28-án. A nyolc kirúgott tanárt Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli.

A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. Nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták, mert ez olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyekkel a pedagógusok sztrájkja láthatatlan marad – ezért választják sokan a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetést, a polgári engedetlenséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!