Elkezdődött a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanárainak pere, egyelőre nincs egyezség

2023. április 13. – 08:53

Elkezdődött a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanárainak pere, egyelőre nincs egyezség
Kirúgott kölcseys tanárok balról jobbra: Törley Katalin, Sallai Katalin, Palya Tamás, Ocskó Emese, Molnár Barbara és a Helsinki Bizottság jogi képviselői – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának tárgyalása, akiket a Belső-Pesti Tankerületi Központ még szeptember végén bocsátott el, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Tavaly októberben írtuk meg, hogy ők ezután pertársaságot alapítottak és közösen indítottak munkaügyi pert. A tankerület Telexnek küldött akkori válasza szerint az érintett tanárok felmentése indokolt volt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület képviseli.

A bíró a tárgyaláson meghallgatta mind az öt kirúgott tanárt, akik részletesen elmondták, miért vettek részt a polgári engedetlenségben, és hogyan zajlott ez a gyakorlatban. A kölcseys tanárok nem kérték a pozíciójukba való visszahelyezésüket, ezért nem tárgyalták soron kívül az ügyet. Erre az első tárgyalásra a tankerület vezetőjét nem idézte be a bíróság, így csak a jogi képviselője vett részt a perfelvételen.

A bíró szerint a felek nagyon próbálják fekete-fehéren látni ezt az ügyet, de ennél bonyolultabb a helyzet. Az ügy kimenetele egyáltalán nem biztos.

A bíró a tárgyalás elején megkérdezte, hogy látnak-e a felek esélyt az egyezségre. A tanárok ügyvédje, Tóth Balázs azt mondta: mind az öt tanár eláll a perköltség igénytől, a kamattól és a sérelemdíjtól is, de a végkielégítést és a felmentési díjat szeretnék megkapni. A tankerület vezetőjének jogi képviselője azt mondta, hogy nincs felhatalmazása elfogadni ezt az ajánlatot, de továbbítani fogja a megbízójának. Így egyelőre nem született egyezség. A bíró szerint több tárgyalás lesz, el fog húzódni a per.

A bíró és a tankerület vezetőjének jogi képviselője – Fotó: Bődey János / Telex A bíró és a tankerület vezetőjének jogi képviselője – Fotó: Bődey János / Telex
A bíró és a tankerület vezetőjének jogi képviselője – Fotó: Bődey János / Telex

Zajlanak a tárgyalások, április 24-én lesz legközelebb egységes pedagógussztrájk

Március közepén elkezdődött a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium elbocsátott két tanárának perfelvételi tárgyalása. Majd a Karinthy Frigyes Gimnázium hat elbocsátott pedagógusának is elindult a pere március 28-án. A tankerületek mind a nyolc tanárt november 30-án rúgták ki állásukból, ugyanúgy a polgári engedetlenségben való többszöri részvételük miatt.

A nyolc kirúgott tanárt Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli. Sziklai Tamás szerint ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok sérelemdíjat és az elmaradt munkabérüket is megkaphatják. Hiszen ha jogellenes volt a kirúgás, akkor olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem is szűnt volna meg az állása, így akár decemberig visszamenőleg is megkaphatják az elmaradt munkabért.

A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták, mert ez olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyekkel a pedagógusok sztrájkja láthatatlan marad. Ezért választják sokan a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetést, a polgári engedetlenséget.

Sallai Katali szólal fel a tárgyaláson – Fotó: Bődey János / Telex
Sallai Katali szólal fel a tárgyaláson – Fotó: Bődey János / Telex

A kormány régóta azt kommunikálja, hogy a polgári engedetlenség jogilag nem szabályozott, és miatta sérül a diákok tanuláshoz való joga. Egyetértenek a pedagógusok fizetésemelésével, de a magasabb pénzt az uniós források megérkezéséhez kötik. Ha azok a pénzek megjönnek, akkor már idén 20,8 százalékos egységes béremelés lehet az ágazatban.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet.

Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

A tervezetből az is látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg. A státusztörvény bevezetése ellen nemrég tiltakozó petíció is indult az aHang felületén. A következő egységes, országos pedagógussztrájk április 24-én lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!