Menczer: Már a legprimitívebb politikai viták során sem nagyon szokták előhozni, hogy a kormány Soros Györgyöt és a fiát zsidó származása miatt kritizálja

2023. december 4. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Menczer Tamás államtitkár David Pressman amerikai nagykövet szavaira reagált, aki a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján antiszemitizmust emlegetett az Alex Sorost ábrázoló plakátok kapcsán – írja az MTI.

„Pressman nagykövet úr furcsán szokott viselkedni, mintha Magyarország az Egyesült Államok 51. tagállama lenne, és ő lenne itt a helytartó. Mi egy ország vagyunk, ráadásul a magyar államiság egy picikével régebbi, mint az amerikai. Azt pedig már a legprimitívebb politikai viták során sem nagyon szokták előhozni, hogy a magyar kormány Soros Györgyöt és a fiát zsidó származása miatt kritizálja”

– mondta Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hozzátette, hogy Soros Györgyre és a fiára, „mi tehetséges magyarokként szoktunk hivatkozni, a baj az, hogy a tehetségüket rosszra használják”, szerintük migráció- és háborúpártiak. Úgy érzi, hogy az amerikai nagyköveti nem tiszteli a kormány „békepártiálláspontját.

Az államtitkár azt mondta, hogy a magyarországi és a nemzetközi zsidó szervezetek vezetői, Izrael miniszterelnöke és Izrael budapesti nagykövete is úgy fogalmazott, hogy mind a zsidóság megélése, mind a biztonság szempontjából Magyarország az egyik legjobb hely a világon.

Ahogy néhány napja Kovács Zoltán, most Menczer is azt mondta, hogy az antiszemitizmus talán soha nem volt akkor probléma az Egyesült Államokban, mint napjainkban, ahogyan arról egy demokratapárti szenátor beszélt egy nyilatkozatában.

A zsidóság az amerikai lakosság két százalékát teszi ki, de a gyűlölet-bűncselekmények 55 százaléka irányul ellenük – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az amerikai egyetemeken 41 százalékkal nőtt az antiszemita bűncselekmények száma, és az Amerikában élő zsidók 88 százaléka azt vallja, problémát jelent az antiszemitizmus, 82 százalékuk szerint pedig növekszik.

Pressman egyébként azt mondta, hogy

„nem kell sárga csillagot tűznünk ezekre a plakátokra ahhoz, hogy megértsük a megjelenésük kontextusát és a képek mögött rejlő jelentést. Nem kell filmkritikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük az egyik történetet, amelyet ezek a plakátok – ebben az országban és ebben a kontextusban – közvetítenek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!