Egyeztetne a rendőrség, legális keretek közé szorítanák a tiltott utcai autóversenyzést

2023. november 30. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Árpád hídon július 1-én történt halálos baleset óta a rendőrség fokozott erővel küzd a gyorshajtások, az illegális utcai versenyek és az autós találkozók, valamint a közúti driftelés visszaszorításáért, az elmúlt öt hónapban több mint 2500 alkalommal intézkedtek a fővárosban, derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) keddi sajtótájékoztatóján.

Balogh Ádám ezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, számos esetben hatósági jelleggel, tehát matricázással, villogókkal és szirénákkal nem ellátott rendőrautókat használnak, és a Pofátlan(TAN)ítás címmel közreadott videókban szereplő ellenőrzések mellett a nyitott és zárt Facebook-csoportokban, valamint a nagyobb hipermarketek parkolóiban szervezett nem bejelentett autós eseményekre is lecsapnak.

Összesen mintegy közel háromezer felvételt készítettek gyorshajtókról, és 17 millió forintnyi bírságot szabtak ki július eleje óta Budapesten, de mint Balogh felidézte, néhány nappal a tragikus eset után már több olyan gyorshajtót is fogtak a helyszínen, akik 150-nel vagy akár 170-nel hajtottak az Árpád hídon.

A gyorshajtási bírságokból származó összeg kétharmada közigazgatási bírság, ugyanis közel háromezer esetben nem állították meg a letraffipaxozott autót, hanem utólag küldtek fizetési felszólítást az üzembentartójának. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője erős mondatokkal érzékeltette a több esetben a közlekedési hatósággal közös akciók jelentőségét, mert mint mondta, zéró toleranciát hirdettek a közúti szabálysértésekkel szemben.

A rendőrség álláspontja, hogy az illegális versenyek résztvevői sokszor tuningolt autók gazdái. Miután az Árpád hídon halálos balesetet okozó Mercedes E63S AMG-ről is kiderült utólag, hogy teljesítményét előzőleg megnövelték, vezetője pedig úgy versenyzett két másik autóval, hogy kikapcsolta a menetbiztonsági elektronikát, a mostani ellenőrzéseken fokozottan törekednek arra, hogy visszaszorítsák az engedély nélkül tuningolt autók számát a forgalomban.

Balogh Ádám a Telex kérdésére elmondta, hogy a teljesítménynövelő és egyéb átalakítások felderítésében a közlekedési hatóság módszereire és eszközeire támaszkodnak. Az utóbbi hónapok során kilenc esetben, 105 ezer forint értékben adtak helyszíni bírságot autótuning miatt, tíz alkalommal szabálysértési feljelentést tettek, és kilenc autó forgalmi engedélyét vonták be a helyszínen. Az illegálisan átalakított autók gazdáinak egy része csak úgy kaphatja vissza a forgalmi engedélyt, ha autóját eredeti állapotúra visszaalakítva hatósági műszaki vizsgára viszi.

A budapesti közlekedésrendészet vezetője elmondta, hogy a rendőrségtől több kerület vezetői is kérték, hogy telepítsenek traffipaxokat azokra az útszakaszokra, ahol az illegális versenyek zajlanak. Ezeket a kéréseket minden esetben megvizsgálják, ahogy az ellenőrzések helyszínének kiválasztásában is támaszkodnak az érintett környékeken élők bejelentéseire, akiket zavarnak a zajos és veszélyes éjszakai futamok Budapesten. Kérdésünkre Balogh Ádám ezredes hozzátette, hogy nyitottak a legális versenyek szervezőivel való egyeztetésre is, mert a rendőrség célja is az, hogy a lehető legtöbben válasszák a zárt pályán zajló autós programokat, és ne az utcán versenyezzenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!