A törvény célja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson – civilek a szuverenitásvédelmi csomagról

2023. november 22. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a törvény valójában önkényvédelmi törvény” – az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös közleményben reagált a kedd este benyújtott szuverenitásvédelminek nevezett törvényre.

A Fidesz javaslata alapján Szuverenitásvédelmi Hivatalt állíthatnak fel február 1-jétől, amely lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti. A jövőben akár három év börtönnel is büntethetik, ha egy párt vagy jelölt külföldről fogad el támogatást a választási kampányban. A választási törvényben a pártokra vonatkozó szabályokat kiterjesztenék a civil szervezetekre és jelöltekre is, így az önkormányzati választáson induló egyesületek sem fogadhatnak el névtelen adományokat, valamint belföldi szervezettől származó támogatásokat.

„A törvényjavaslat a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson. Ez nem újdonság, de az eszközeik erre egyre durvábbak”

– állítják közleményükben a civil szervezetek.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az értelmezésük szerint széles jogosultságokkal rendelkezik: ha azt feltételezi bármilyen szervezetről vagy személyről, hogy külföldi érdeket szolgálva Magyarország szuverenitását veszélyezteti, akkor bármilyen érzékeny adatot megismerhet és lemásolhat, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állíthatja a szervezet képviselőit. „Senki ne gondolja, hogy ez kizárólag a kormány által évek óta kipécézett civil szervezetekkel történhet meg”.

„Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek.”

Egy ilyen vizsgálat már önmagában megbélyegző szerintük, különösen azért, mert ha végén nyilvános jelentés készül, az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem áll rendelkezésre.

A civil szervezetek szerint az alkotmányosan indokolható, hogy a választásokon induló jelöltek átlátható forrásokból gazdálkodjanak, és a politikai pártok a rendszerváltás óta nem fogadhatnak el külföldi támogatást. „Azonban javaslat szövege, az elmúlt évek hasonló célból született jogszabályaihoz hasonlóan, szándékosan pontatlan és tele van tágan értelmezhető parttalan fogalmakkal. Emiatt az új hatóság bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja, hogy külföldi érdekeket szolgál és ezért veszélyezteti Magyarország szuverenitását.”

A törvénycsomag a civil szervezetek szerint alkalmas arra, hogy elriassza azokat az állampolgárokat a közéleti részvételtől. „Ahogy korábban a 2017-es civilellenes törvény és más, a kritikus polgárok és szervezeteik megfélemlítésére alkotott jogszabály, úgy ez a törvényjavaslat sincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, ezért el fog bukni”.

A szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot már jövő kedden tárgyalhatja az Országgyűlés. „Nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről, de világos tilalmakat kell felállítanunk ahhoz, hogy ne lehessen külföldi pénzzel befolyásolni a magyar választásokat” – mondta pár napja Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács tagjainak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!