Már jövő hét kedden tárgyalhatnak a szuverenitásvédelmi törvényről

2023. november 22. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Villámgyorsan összehívták jövő hétfőre a parlament igazságügyi bizottságát, hogy tárgysorozatba vegyék a kedd este benyújtott szuverenitásvédelmi törvényt. Jövő hét kedden már a parlament plenáris ülésén tárgyalják Kocsis Máté javaslatát – írja a Hvg.

Mivel képviselői indítványként nyújtották be a törvényjavaslatot, tárgysorozatba kell azt vennie a bizottságnak, és csak utána kerül a parlament plenáris ülése elé. Az Alaptörvény-módosítást az Igazságügyi Minisztérium nyújtotta be, így az már automatikusan tárgysorozatba kerül.

Eddig a parlamentben az volt az elfogadott menetrend, hogy a november 27-i héten csak szakbizottsági üléseket és a Törvényalkotási Bizottság eljárásait tartják, azonban a Hvg.hu birtokába került egy teljesen új javaslat.

E szerint kedden már megtartanák az Alaptörvény-módosítás általános vitáját. Ezt követné a napirendi javaslat szerint a Fidesz-frakció által benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomag vitája.

A tárgyalások elindításával már decemberben szavazhatnak a szuverenitásvédelmi törvényről és a kapcsolódó Alaptörvény-módosításról.

Kedd este 21:35-kor nyújtotta be a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésnek. A javaslat szerint Szuverenitásvédelmi Hivatalt állíthatnak fel február 1-jétől, és börtönnel büntetnék, ha egy párt vagy jelölt külföldről fogad el támogatást a választási kampányban. Az önkormányzati választásokon induló szervezetek a kampányban a külföldi támogatások mellett belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást sem fogadhatnak el, és betiltják a névtelen adományokat is. A törvénycsomagról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!