Hollik: Alex Soros kezével vagy keze nélkül, az üzenet egyértelmű

Legfontosabb

2023. november 22. – 20:25

Hollik: Alex Soros kezével vagy keze nélkül, az üzenet egyértelmű
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Alex Soros kezével vagy keze nélkül, az üzenet egyértelmű” – válaszolta a Szegedernek arra a kérdésére Hollik István, hogy miért kellett leragasztani a friss konzultációs plakátokon Alex Soros kezét. A Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn kezdett országjárásba, hogy az új nemzeti konzultációt népszerűsítse, szerdán délután Szegeden, a helyi Fidesz irodájában beszélt a szuverenitásvédelemről.

Magán az eseményen nem lehettünk jelen, mert bár azt korábban Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő Facebook-oldalán is megosztották, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az esemény zárt körű. Pár kérdésre azért volt lehetőségünk a fórum előtt, amikor Hollik a helyi „baráti” sajtóval leült beszélgetni.

A plakát átragasztásának okát Hollik sem tudta megmondani, de szerinte a most már Alex Soros által irányított birodalom nagyon mélyen és szorosan össze van fonódva az európai döntéshozatallal. „A bizottságban is vannak Soros-szövetségesek, kiszivárgott dokumentumokból tudjuk, hogy kategorizálták a bizottsági vezetőket” – mondta.

Úgy látja, hogy a lényeget érintően ez a plakát jól adja vissza a jelenlegi helyzetet, hiszen senki által meg nem választott, egy amerikai spekuláns által felállított hálózat és az európai bürokraták döntenek európai kérdésekben.

A szuverenitásvédelmi törvény benyújtását múlt hétre ígérte a kormány, majd e hét lett belőle. A kommunikációs igazgató szerint azért késett, mert egy olyan javaslatot akart elkészíteni a frakciószövetség, ami minden kiskaput bezár.

„Harminc évig eszünkbe sem jutott, hogy a vörös vonalat bárki is átlépi, de ez 2022-ben megtörtént”

– utalt a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki összefogás külföldről kapott pénzeire.

Most minden olyan visszaélés lehetősége ellehetetlenül Hollik szerint, amit 2022-ben tapasztaltak. Állítása szerint a frakción belül nem volt vita a törvénycsomag tartalmával kapcsolatban, és „a Fidesz–KDNP frakción túl is voltak olyan pártok, akik abban egyetértettek, hogy külföldről befolyásolni a magyar politikát nem lehet”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Az elmúlt heteket tematizáló egyik fontos kérdés volt, hogy a törvény hogyan érinti majd a független, akár civil szervezetek által kiadott médiumokat. „A szabály teljesen világos. Elmondja, hogy azok a szervezetek, pártok vagy társadalmi szervezetek, akik választásokon indulnak, nem fogadhatnak el külföldi államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől támogatást. Ha elfogadnak, az innentől bűncselekménynek számít” – mondta Hollik, majd felvetődött, hogy a hangsúly a választáson való induláson van, tehát aki nem indul, az nem büntethető, illetve egy civil szervezet által vezetett újságra sem lehet ráfogni, hogy amit csinál, az kampány.

„Úgy van, jól érti, a médiumokra ez nem vonatkozik. Kíváncsi leszek, hogy a Telex mikor veszi le az El a kezekkel! című hirdetéseket.”

Bár Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban úgy fogalmazott a törvény kapcsán, hogy ezzel „borsot akarunk törni a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá”, Hollik úgy gondolja, hogy aki elolvassa a törvényt, az világosan látja, hogy kire vonatkozik és miről szól. A szuverenitás védelmében felállítandó új hivatal szerinte nem egy pártpolitikai intézmény lesz, de hogy kik vezetik majd, arról maga a hatóság fog dönteni.

Arról, hogy az új Szuverenitásvédelmi Hatóság valójában szinte bárkit és bármit vizsgálhat, és hogy a szövegezésből egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ezt ne lehetne akár újságok ellen is használni, ebben a cikkünkben írtunk.

Hollikot arról is kérdeztük, hogy a Fidesz kit indít 2024-ben polgármesternek Szegeden vagy az ország más városaiban, erről azt mondta, kiderül majd a „kellő időben”. A szűkre szabott beszélgetés végén feljött Rádi Feríznek, a szegedi Fidesz új elnökének neve is, aki korábban azzal ment nagyot a médiában, hogy kiderült róla, 2016 körül a DK-nak is a tagja volt. „Saját magam nevében tudom mondani, hogy én nem tudtam róla” – mondta a kommunikációs igazgató.

Arról, hogy mikor jönnek meg az uniós pénzek, még nem lehet sokat tudni. „A labda nem nálunk pattog” – jegyezte meg Hollik újságírói kérdésre, majd hozzátette, hogy minden feltételt teljesített a kormány, olyanokat is, amiket „európai jogszabályok ellenében szabott ki” az unió, példának az igazságszolgáltatás területét hozta fel.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!