Márciustól jön az egynapos autópálya-matrica, 5150 forint lesz

2023. november 20. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

2024. március 1-től vezetik be a 24 órás autópálya-matricát, az ára 5150 forint lesz – árulta el Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn az éves bizottsági meghallgatásán.

Az egynapos matricák bevezetésének uniós határideje 2024. március 25., a tagállamoknak ekkortól kell bevezetnie az egynapos autópálya-matricát, hogy ne kelljen feleslegesen egyhetes vagy tíznapos matricát venni, ha csak egy pár órás tranzitról van szó. Az EP döntése a tranzitra, országon való átutazásra vonatkozik, vagyis ebből még nem feltétlenül következik, hogy a hazai autósok is vehetnek majd itthon egynapos matricát. Arról, hogy ki örülhet az egynapos matricáknak, és ki nem, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A jövő évi matricaárakról ebben a cikkben írtunk. A személyautóknak a 10 napos matrica  6400, a havi matrica 10 360, az éves pedig 57 260 forint lesz.

Lázár János bizottsági meghallgatásáról ebben a cikkben írtunk bővebben. A miniszter arról is beszélt, hogy 2026-ra teljesen újra kellene írni a KRESZ-t, az állami építkezéseknél megszűntek az egyajánlatos közbeszerzések, a kormány pedig lát fantáziát abban, hogy kivásárolja a GYSEV-ből az osztrákokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!