Jönnek az egynapos autópálya-matricák az egész EU-ban

2022. február 18. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazott egy, a külföldi utazást megkönnyítő és egy felesleges költségtől megszabadító irányelvet: a döntés értelmében minden uniós tagállamnak be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát, vagyis nem kell feleslegesen egyhetes vagy tíznapos matricát venni, ha csak egy pár órás tranzitról van szó.

Az EP döntése a tranzitra, országon való átutazásra vonatkozik, vagyis ebből az még nem feltétlenül következik, hogy a hazai autósok is vehetnek majd itthon egynapos matricát, de a külföldi utazásoknál már ez is segítség.

A döntés értelmében az uniós tagállamoknak két éven belül kell implementálniuk az uniós szabályt a hazai jogrendjükbe, vagyis 2024-től elvileg az egész EU-ban lehet majd egynapos matricát is választani.

Az Európai Parlament arról is döntött, hogy a teherautók útdíjfizetési rendszerét néhány éven belül megváltoztatják, és a jelenlegi időalapú elszámolás helyett a kilométer-alapúra térnek át, hogy jobban számításba vegyék a tényleges környezetterhelést. A „szennyező fizet” elvet az új matricarendszerben is jobban szeretnék érvényesíteni, ezért lehetőséget adnak a tagállamoknak rá, hogy a dízel- a benzin- és a hibrid járművekre eltérő díjtételeket alakítsanak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!