Megrázó videón mutatja be Karsai Dániel, mennyit romlott az állapota két év leforgása alatt

2023. november 20. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

2021. november 20-án még barna övre tett vizsgát dzsúdzsucuból, két évvel később már azért küzd, hogy fel tudjon állni – írja közösségi oldalán Karsai Dániel alkotmányjogász, aki egy megrázó videót is közzétett arról, mennyit romlott az állapota két év alatt.

„Pontosan két éve, 2021. november 20-án vizsgáztam le dzsúdzsucuból barna övre. Ekkor, 44 évesen, fizikailag és mentálisan a csúcson voltam. Két évvel később, az ALS előrehaladott állapotában gyógytornázás közben a képességeim maximumát a fekvésből felállás jelenti” – írja.

A videó a két évvel ezelőtti vizsgáról és egy idén októberi gyógytornából összevágott képsorok segítségével mutatja be, hogy „ez a betegség hogyan emészti fel az embert”. „A célom vele nem az önsajnáltatás, hanem minél teljesebb kép adása a helyzetről, amiben vagyok” – írja Karsai.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta a Telexnek adott interjújában.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai már be is nyújtotta válaszát.

A kérelemmel kapcsolatban Gulyás Gergely egy kormányinfón azt mondta, hogy „a kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”, majd jobbulást kívánt Karsainak és hozzátette: „bízzunk a csodában”. Karsai megköszönte a miniszter jókívánságait, de hozzátette, döntéselméleti szempontból nem tud mit kezdeni a csoda fogalmával.

Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan. Az idő előrehaladtával a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti. A betegség átlagos túlélési ideje 2–5 év között van, de élhet valaki ennél sokkal kevesebb és több ideig is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!