Karsai Dániel a halálos betegek szuverenitását védené meg a nemzeti konzultációval

2023. november 19. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Védjük meg a halálos betegek szuverenitását!” – írja Facebook-oldalán Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Karsai a friss nemzeti konzultációban kérdezné az emberek véleményét az eutanáziáról.

Az alkotmányjogász szombati bejegyzésében azt írta, hogy örömmel látja, hogy az ország kormánya konzultációt kezdett. Szerinte felmerül a kérdés, hogy egy-két kérdés valóban fontos közéleti problémát feszeget-e, és teljesen objektív formában, de szerinte ezt nem neki kell eldöntenie. Abban viszont biztos, hogy egy fontos dolog kimaradt a kérdéssorból: a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdése.

Karsai szerint a témáról az elmúlt két hónapban széles körű társadalmi párbeszéd bontakozott ki, így kijelenthető, hogy a közvéleményt nagyon foglalkoztatja a kérdés. Az ügyvédet érdekelné az emberek álláspontja, így azt javasolta, hogy egészítsék ki a kérdéssort:

„Mint arról Ön is bizonyosan hallott, a halálos beteg emberek szenvedésük végső stádiumában sem választhatják a méltóságteljes elmúlást. Egyetért Ön azzal, hogy az ilyen emberek megrövidíthessék a szenvedésüket? Még nem tudjuk, hogy Strasbourg támogatja-e a kezdeményezést.

  • A: Igen, az államnak kötelessége biztosítani a beteg emberek szuverén önrendelkezési jogát.
  • B: Ember életéről ember nem dönthet.”

A kormány egyébként arra kérte korábban a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak az eutanáziára vonatkozó kérelmet, amire Karsai már be is nyújtotta válaszát. A kérelemmel kapcsolatban Gulyás Gergely egy kormányinfón azt mondta, hogy „a kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”, majd jobbulást kívánt Karsainak, hozzátette: „bízzunk a csodában”.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta a Telexnek adott interjújában Karsai Dániel, amit teljes terjedelmében itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!