Orbán Viktorban még van szufla, és a Fidesz tisztújításán kitűzte a nindzsakormány három akcióját

2023. november 18. – 17:01

Orbán Viktorban még van szufla, és a Fidesz tisztújításán kitűzte a nindzsakormány három akcióját
Orbán Viktor a Fidesz 30. kongresszusán 2023. november 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Menet közben nem cserélünk lovat” – mondta Orbán Viktor, miután újabb két évre a Fidesz elnökének választották a párt 30. kongresszusán szombaton. Különösen nem indokolt a váltás a miniszterelnök szerint, ha a ló jó irányba húz, és van még benne szufla. Márpedig Orbán azt állítja, benne még van szufla, és szerinte az odaadásában sem fognak csalódni a párt tagjai. Továbbra is úgy érzi, hogy a legjobb korban van, és ez reményei szerint 2025-re sem fog változni.

A miniszterelnök a beszédében érintette a tavalyi országgyűlési választásokat, a jövő júniusi EP- és önkormányzati választást, az uniót és Brüsszelt is, valamint új jelzőként behozta a nindzsakormány kifejezést is.

Az ápolókat kijátszották

A miniszterelnök a beszéd elején röviden kitért a tavalyi országgyűlési választásokra, amikor „mindenki beleadott apait és anyait”, és óriási győzelmet aratott a Fidesz. Orbán szerint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter „az ápolóit kijátszva eljutott Budapestre, és egyszer csak a baloldali lista élén találta magát”. Az pedig a brüsszeli bürokraták gyengeségét mutatja, hogy egy „sánta lóra tették fel minden pénzüket”.

A külföldiek kilóra akarták megvenni a leendő magyar kormányt, ami nem tréfa Orbán szerint. Ha ugyanis sikerült volna nekik, ma migránsok tíz- és százezrei lennének Magyarországon, és Budapest olyan állapotban lenne, mint a terrorpárti tüntetésektől meggyötört nyugat-európai nagyvárosok, genderaktivisták grasszálnának az óvodákban, kötésig állnánk a háborúban, és Soros György adósrabszolgái lennének még az unokáink is.

Orbán szerint nem lehet büntetlenül pénzért elárulni a hazát, és törvényt kell hozni, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. „Hajrá, Máté” – mondta Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének, aki a napokban benyújtja a szuverenitásvédelminek nevetett törvényjavaslatot.

Velük azok is jól járnak, akik ellenük szavaznak

„Jelentem a kongresszusnak, a kitűzött célokat elértük” – mondta Orbán, miután felsorolta, milyen sok nehézséggel kellett megküzdenie a magyar kormánynak az elmúlt években: köztük volt a Covid, Gyurcsány Ferenc, a migránsok, de azért semmi sem volt olyan nehéz, mint az utóbbi két év a háborúval és a „vágtató inflációval”.

A miniszterelnök azért mindenkit megnyugtatott, hogy a magyarok a béke oldalán maradtak, az energiaellátás biztosított, a rezsitámogatásokat, munkahelyeket, családtámogatásokat és nyugdíjakat megvédték. Orbán szerint Brüsszel haditerve sem sikerült: a magyar gazdaság nem futott pénzügyi zátonyra, sőt, ismét növekedésnek indul. „Persze azt a pár eurót, amivel még tartoznak, be fogjuk hajtani, hajrá, Navra” – mondta Orbán az uniós pénzekért felelős Navracsics Tibor miniszternek üzenve.

„Velünk azok is jól járnak, akik ellenünk szavaztak”

– jelentette ki Orbán, és arról beszélt, hogy a jövőben új lendületet vesz a magyar gazdaság: nőnek a bérek, emelik a minimálbért, kifizetik a 13. havi nyugdíjat, bőkezű csok és gálánsabb babaváró lesz.

Az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni

A hazai témákról áttért az Európai Unióra, ahol változást kell elérni szerinte. A miniszterelnök mély meggyőződése, hogy a brüsszeli európai modellre nemet kell mondani, mert az fenntarthatatlan, Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát.

„Nem akarunk Sorosék adósrabszolgái, nem akarunk bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni, nem akarjuk, hogy Európa és benne Magyarország skanzen vagy rezervátum legyen, amelyet ugyan érdemes meglátogatni, de amelynek csak múltja van, jövője már nincs” – fogalmazott Orbán.

A kritikák után viszont elismételte, hogy az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, ám ez csak akkor lehetséges szerinte, ha Brüsszelben radikális változások lesznek. Változások nélkül eljön a vég, és az unió vége a legkevésbé sem lesz a miniszterelnök szerint teátrális vagy heroikus. Ha minden így megy tovább, az unió nem felrobban vagy összedől, „hanem egyszerűen szétcsúszik”.

A magyar gazdaság jövője a zöld energia

A magyar kormány gazdasági álláspontja a miniszterelnök szerint világos: „zöld energia igen, zöld ideológia nem”.

„Meggyőződésem, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia” – jelentette ki, a siker feltétele pedig, hogy zöld energiát kell termelni, és azt el is kell tárolni. A jövő kérdése pedig az Orbán szerint, hogy melyik gazdaság lesz erre képes. Az új világgazdasági rend a nemzetgazdaságok és vállalatok közti versenyben születik Orbán szerint, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe.

„Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé tesszük” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyarok egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetnek.

„Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is, de ők az irigységtől”

– jegyezte meg.

Orbán szerint „óriási versenyfutásban vagyunk a németekkel, franciákkal, spanyolokkal: ez már nem kispálya, ez már a nagyfiúk játéka”, de az új technológiai versenyben és átállásban is nyerésre állnak a magyarok. „Zöld energiánk lesz bőségesen, a felhasználható vizünk rengeteg, az ország keleti és déli részén még vannak komoly munkaerő-tartalékaink is. Csak bátor és felkészült országvezetés kell hozzá” – mondta Orbán, aki ezzel az akkumulátorgyárakról beszélt úgy, hogy nem mondta ki az akkumulátor szót. Helyette így fogalmazott: „Hajrá, Debrecen, hajrá, Iváncsa, hajrá, Göd” – ezeken a településeken pedig akkumulátorgyárak vannak.

A nindzsakormány három akciója

„A mi kormányunk nindzsakormány. Mi úgy tervezzük, hogy a bevetés után nem mi, hanem az ellenség marad a földön, mi pedig épen térünk vissza a bázisra a bevetés után” – mondta a kormányáról a miniszterelnök. Orbán szerint ilyen bevetésből, akcióból három is van.

Az egyik ilyen akció a konzultáció,

„ott kell nyomni, ami a csövön kifér, mert onnan nyerjük az energiát”.

A második az EP-választás, harmadik meg az önkormányzati választás.

Az utóbbiról kicsit bővebben is beszélt. A miniszterelnök szerint a választókerületi elnökök felelőssége óriási, a választási küzdelemben ugyanis a települési kampánycsapatok munkáját nekik kell összehangolniuk, „nekik kell elől menni, a valódi és virtuális térben is”. A választókerületi elnökök jellemzően a Fidesz helyi országgyűlési képviselői, akik a párt helyi kampányait is irányítják. „Ez nagy felelősség, de óriási lehetőség is, mert siker esetén megtarthatják a helyüket is, és jogot nyerhetnek, hogy részt vegyenek a következő, 2026-os választási csatában is. Úgyhogy hajrá, Kubatov Gábor” – szólt ki a Fidesz pártigazgatójának. „Mindkét választást, az európai és az önkormányzati választást is meg kell nyernünk!” – jelentette ki a Fidesz újraválasztott elnöke a beszéd végén.

A miniszterelnök előtt több miniszter és több fideszes polgármester is felszólalt, a kongresszust ebben a cikkünkben közvetítettük.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!