Önkénteskedésért és diákmunkáért is járhat többletpont a felvételin

2023. november 17. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételik pontszámítási rendszere. Épp ezért indítanak egy kampányt, hogy segítsenek a diákoknak megérteni a változásokat – számol be erről a Magyar Nemzet. A HÖOK elnöke szerint az intézmények több szabadságot kapnak a saját szabályaik kialakításában, de ezért nagyobb felelősséget kell vállalniuk.

Szabadságot kapnak például abban, hogy mire adnak többletpontot. Eszterhai szerint fontos, hogy ne csupán a jegyei, iskolai teljesítménye alapján ítéljenek meg valakit, hanem azt is számításba vegyék, hogy a felvételiző milyen közösségi tevékenységekben vett részt, vagy mondjuk vállalt-e állást diákként.

Erről beszélt korábban Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is. A sportsikerekért, a tanulmányi versenyeken elért eredményekért, nyelvvizsgáért is ugyanúgy jár a pluszpont, de emellett

az egyetem dönthet úgy, hogy adhatnak pontot azért, ha valaki önkénteskedett, vagy elvégzett egy felkészítő tanfolyamot.

A KIM helyettes államtitkára azt is mondta, hogy megéri emelt érettségi vizsgát tenni, ugyanis emelt szintű érettségi esetén minden elért százalék után egy pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok.

A változások miatt a HÖOK egy kampányt is indít, ezért a szervezet képviselői személyesen mennek el középiskolákba, hogy segítsenek a felvételizőknek és a szüleiknek megérteni az új rendszert, és hogy mire érdemes odafigyelni a felvételi beadásánál. Ebben a kampányban sok egyetem is a HÖOK partnere lett, mivel a modellváltás miatt az intézmények felelősek azért, hogy hányan jelentkeznek hozzájuk. Mindemellett online oktatóanyagok is készülnek majd, illetve az Universum.hu oldalán chatbotok segítségével magyarázzák el, hogyan érdemes egyetemet választani, és hogy kell kitölteni a jelentkezési lapot – tette hozzá Eszterhai.

Mint október végén kiderült, a jövőben maximum 70 pluszpontot kaphatnak azok a diákok, akik elvégezték az MCC Középiskola Programját. A Pécsi Tudományegyetem öt karán tíz többletpontot kaphatnak a jelentkezők, míg a szegedi egyetemen 20 többletpont jár azoknak, akiknek a felvételi anyagában szerepel az MCC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!