A Pécsi Tudományegyetem öt karán fogadják majd el az MCC-s többletpontokat

2023. november 3. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Pécsi Tudományegyetemen tíz többletpontot kaphatnak majd azok a középiskolások, aki elvégezték az MCC Középiskolás Programját – erősítette meg a Telex kérdésére az egyetem.

Október végén derült ki, hogy a jövőben maximum 70 pluszpontként lehet majd elszámolni az egyetemi felvételi során az MCC középiskolás programbizonyítványát. Nyelvvizsgáért egyébként 36–50 pont, emelt szintű érettségiért 50 többletpont jár. A Népszava írta meg először, hogy a PTE nem hetven, csak tíz pontot ad majd az MCC-tanulmányokért a Pécsre felvételiző hallgatóknak.

Kérdésünkre az egyetem megerősítette, hogy „a PTE központilag szabályozta, hogy a »Tehetséggondozó programokon történő részvétel« alapján maximum 10 intézményi pont adható”. A többletpontokat a 2025. évi általános felvételi eljárástól kaphatják majd meg a fiatalok.

„A kari autonómiával élve, a következő karok éltek ezzel a lehetőséggel: ÁJK, BTK, ETK, KPVK és MIK”.

Az erre vonatkozó szabályzatot szeptember 22-én fogadta el az egyetem szenátusa. Arra a kérdésünkre, hogy miért csak tíz pontot fog érni az MCC-bizonyítvány, az egyetem azt válaszolta:

„Összevetve a többi jogcímen szerezhető intézményi pontokra vonatkozó egyetemi szabályozással, ezt tartotta az egyetem vezetése reálisnak”.

Hozzátették: a döntés meghozatala előtt lefolytatták a szükséges egyeztetéseket, és minden fontos szempontot igyekeztek figyelembe venni. És hangsúlyozták azt is, hogy az egyetem a „saját belátása szerint döntött” a kérdésről, nincs tudomásuk központi ajánlásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!