14 minisztériuma lesz az Orbán-kormánynak, megjelent a törvényjavaslat Navracsics új tárcájáról

2023. november 14. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kedden benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium jöhet létre Navracsics Tibor vezetésével. Korábban a jelenleg területfejlesztési miniszterként dolgozó Navracsics maga erősítette meg az erről szóló sajtóértesüléseket. Az új tárca január elsejével állna fel.

Az indoklás szerint az urbanizáció kedvezőtlen hatásai és a vidék elnéptelenedése miatt van szükség önálló területfejlesztési minisztériumra. A javaslat szerint az új tárca a Miniszterelnökségből történő kiválással jönne létre, bizonyos szervezeti egységeket és hatásköröket is átvennének. Az önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal már 14 minisztériuma lenne az Orbán-kormánynak.

A törvényjavaslattal nemcsak Navracsics új minisztériuma jönne létre, hanem az úgynevezett Nemzeti Fejlesztési Központ is, ami szintén Navracsics alá tartozna. A Nemzeti Fejlesztési Központ látná el majd többek között az uniós támogatások felhasználásának koordinálását és a helyreállítási és ellenálló képességi alappal kapcsolatos feladatokat, bizonyos programoknál pedig irányító hatósági feladatai lennének. A Nemzeti Fejlesztési Központot az európai uniós források
felhasználásáért felelős miniszter, vagyis Navracsics Tibor minisztériumának államtitkára vezetné.

A legutóbbi kormányátalakítás alig néhány hónapja volt: lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter, akit Tuzson Bence váltott, illetve lett egy külön európai uniós ügyekért felelős miniszter is, Bóka János személyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!