Aláírásgyűjtést indít a készpénzhasználat alkotmányos védelméért a Mi Hazánk

2023. november 14. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Országos aláírásgyűjtési kampányt indít a Mi Hazánk a készpénzhasználat alkotmányos védelméért – közölte a Facebookon Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, aki képviselőtársaival együtt „Magyarország Alaptörvényének tizenkettedik módosítása” címmel adott be módosító javaslatot a parlamentnek.

„Magyarországon mindenkinek joga van ahhoz, hogy a hivatalos pénznemben készpénzben fizessen. Senkit hátrány nem érhet amiatt, ha a hivatalos pénznemben készpénzben akar fizetni”

– áll a javaslatban, aminek indoklása szerint bekerülne az alkotmányba a készpénzhasználathoz való jog, és az is, hogy senkit ne lehessen diszkriminálni amiatt, ha készpénzzel fizet.

Novák Előd, a párt alelnöke, a módosító egyik benyújtója két hete jelentette be, hogy alapvető szabadságjognak tekintik a készpénzes fizetést, ezért gátat akarnak szabni az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek. Novák akkor azt mondta, támogatják a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint lehetőséget, szerinte ugyanis a készpénzhasználat kivezetése „az új világrend” egyik fejlesztése, amellyel elsősorban Kína, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Központi Bank foglalkozik. A Mi Hazánk szerint a digitális fizetések kizárólagossá válása „a totális megfigyelés” felé tett újabb lépés lenne.

Korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk a készpénzhasználat körüli összeesküvés-elméletekkel és a mellette szóló meggyőző érvekkel.

Az utóbbi időben egyébként mintha a kormánypárti képviselők is felültek volna a készpénz-vonatra: Szijjártó Péter például büszkén mondta, hogy „készpénz, mindig”, amikor vett egy pár – 75 ezres – cipőt, Orbán Viktor szeptember végén egy adag készpénzzel a kezében sétált be szótlanul egy IX. kerületi házba, pár nappal később Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, érzése szerint a kormánytagok inkább készpénzzel szeretnek fizetni, és nem igaz, hogy – mint a Mi Hazánk állítja – a kormány igyekszik visszaszorítani a készpénzhasználatot.

Itthon egyébként továbbra is a készpénzhasználat dominál, 2019-ben az 5,34 milliárd fizetési tranzakció közel 70 százalékában készpénzt használtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!