A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezi a Mi Hazánk

2023. november 2. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A készpénzhasználat alkotmányos védelme érdekében az alaptörvény módosítását kezdeményezte a Mi Hazánk Mozgalom több országgyűlési képviselője – írja az MTI.

„Alapvető szabadságjognak tekintjük a készpénzes fizetést, ezért az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek gátat szabnánk” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt alelnöke. Azt hozzátette, hogy támogatják a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint lehetőséget.

Novák szerint a készpénzhasználat kivezetése „az új világrend” egyik fejlesztése, amellyel elsősorban Kína, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Központi Bank foglalkozik, a digitális fizetések kizárólagossá válása pedig „a totális megfigyelés” felé tett újabb lépés lenne. Így ugyanis korlátozni lehetne, hogy valaki lakóhelyétől távolabb költsön pénzt, vagy például bizonyos területekre utazzon, „vagy akár egy gombnyomással el is vehetnék akárkinek a pénzét”. A készpénz ráadásul – szemben a digitális megoldásokkal – áramkimaradás vagy informatikai támadás esetén is biztonsággal használható.

A témával nemrég a Telexen is foglalkoztunk. Mint írtuk, vannak meggyőző érvek a készpénzhasználat mellett, de nem azok az összeesküvés-elméletek, amelyek a közösségi médiában terjednek, és amelyek a Mi Hazánk érvei között is feltűnnek. Az „új világrend” egyik főkolomposának tartott Európai Központi Bank például a saját honlapján is foglalkozik a készpénz előnyeivel, több érvet is felsorolnak mellette. Az EU szabályai szerint a boltok, éttermek és más kereskedők sem utasíthatják vissza a készpénz elfogadását, hacsak nem egyeztek meg korábban a vevővel más fizetőeszköz használatában. A készpénzt egyelőre nem tervezik kivezetni a forgalomból sem Magyarországon, sem az eurózónában.

Több európai országban van parlamenti szintű politikai képviselete a digitális pénztől rettegésnek, Magyarországon a Mi Hazánk, Ausztriában az FPÖ kardoskodik kitartóan a „készpénz mint szabadságjog” elismertetése mellett.

Az utóbbi időben egyébként mintha a kormánypárti képviselők is felültek volna a készpénz-vonatra, Szijjártó Péter például büszkén hangoztatta, hogy „készpénz, mindig”, amikor vett egy pár – 75 ezres – tornacsukát. Orbán Viktor szeptember végén egy adag készpénzzel a kezében sétált be szótlanul egy IX. kerületi házba, pár nappal később Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, érzése szerint a kormánytagok inkább készpénzzel szeretnek fizetni, és nem igaz, hogy – mint a Mi Hazánk állítja – a kormány igyekszik visszaszorítani a készpénzhasználatot.

Itthon egyébként továbbra is a készpénzhasználat dominál, 2019-ben az 5,34 milliárd fizetési tranzakció közel 70 százalékában készpénzt használtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!