A Karinthyból kirúgott tanárok perén sem jelent meg a tankerületi vezető, a bíró bekeményített

2023. november 8. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Délelőtt tartották a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárok perfelvételi tárgyalásának negyedik fordulóját, és beidézték ugyan az őket elbocsátó tankerületi vezetőt, de Rábel Krisztina nem jelent meg a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán, írja az Index. A lap szerint az egykori karinthys tanárok (Horváth Brigitta, Nemes Mária, Velényi Dóra, Ősi Judit, Rábai János és Pfeiffer Norbert) abban bíztak, hogy egy évvel az elbocsátásuk után találkoznak az őket elküldő Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjével, de ő nem jelent meg a tárgyalóteremben. A bíró erről megkérdezte a tankerületet képviselő ügyvédet, Szikora Gábort, hogy ügyfele miért nem tett eleget az idézésnek. Az ügyvéd a lap szerint azt válaszolta: nem kapott idézést a tárgyalásra, egyéb információja nincs.

Nem tudunk eltekinteni Rábel Krisztina személyes meghallgatásától, a pénteki napra is beidéztük, remélem, hogy akkor eleget tesz a kötelezettségnek

– a lap szerint ezt mondta Halmos Szilvia bíró a tankerületet képviselő ügyvédnek a tárgyaláson. Miután bíróváltás volt, és eddig nem ő vitte az ügyet, Halmos Szilvia közölte, hogy szeretne egy vonalat húzni, és arra kérte a feleket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a tárgyalás mielőbb lezárulhasson.

Ebbe nem fér bele az, hogy valakit idéznek, és nem jelenik meg, ahogyan az sem, hogy a felperesek nem tartanak be bizonyos határidőket. Utoljára kérem, hogy ennek a gyakorlatnak legyen vége, máskülönben kénytelen leszek eljárásjogi szankciókat alkalmazni

– mondta a bíró.

Sziklai Tamás, a tanárok TASZ által megbízott ügyvédje a tárgyaláson azt mondta, nem kérik a pedagógusok visszahelyezését, de a fejenként egymillió forintos sérelemdíjra, és a végkielégítésre ugyanakkor továbbra is igényt tartanak. A tárgyalás pénteken folytatódik.

Korábban írtunk arról is, hogy a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanárok perének tárgyalásán a bíró figyelmeztette Marosi Beatrix tankerületi vezetőt, hogy „ez nem egy tévés műsor, normálisan tessék válaszolni”. Palya Tamást, Törley Katalint, Ocskó Emesét, Molnár Barbarát és Sallai Katalint a tankerület 2022. szeptember 30-án bocsátotta el amiatt, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoztak. A rendkívüli felmentés miatt a pedagógusok bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben.

Az idei tanév egyik legnagyobb kérdése, hogy elegendő tanár maradt-e a közoktatásban, miután július elején az Országgyűlés megszavazta a pedagógusok új életpályájáról szóló státusztörvényt. Bizonyos régiókban és bizonyos szakokon eddig is hiány volt tanárokból. Ahogy eddig, idén is sokan dönthettek úgy, hogy más foglalkozás után néznek. Ehhez jöhetnek most hozzá azok, akik a státusztörvény bevezetése miatt hagyják el a közoktatást.

Frissítés

A Külső-Pesti Tankerületi Központ cikkünk megjelenése után küldött közleményében a tankerületet képviselő ügyvédhez hasonlóan jelezte, hogy Rábel Krisztina azért nem volt ott a tárgyaláson, mert személyes idézést nem kapott. Mint írják, a hivatalos iratban a felperesek mellett az alperes szervezeti képviselőjét idézték be, a szervezet képviseletében pedig Dr. Szikora Gábor jogi képviselő személyesen részt is vett a tárgyaláson. Álláspontjuk szerint a tankerületi igazgató személyes megjelenését nem írta elő a tanács elnöke, ahogyan egyéb idézést sem kapott sem magán úton, sem pedig a tankerületen keresztül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!