„Ez nem egy tévés műsor, normálisan tessék válaszolni” – figyelmeztette a bíró Marosi Beatrix tankerületi vezetőt

2023. november 2. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt folytatódott a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanárok pere a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán, miután korábban már kétszer elhalasztották azt. Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület elbocsátásokról döntő vezetője legutóbb szeptemberben gyengélkedésre hivatkozva mondta le a meghallgatást, és ugyanezzel az indokkal maradt távol az első, június 14-i alkalommal is.

Palya Tamást, Törley Katalint, Ocskó Emesét, Molnár Barbarát és Sallai Katalint a tankerület 2022. szeptember 30-án bocsátotta el amiatt, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoztak. A rendkívüli felmentés miatt a pedagógusok bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben.

A tárgyalásról az Index tudósított, és a lap emlékeztet, hogy az április 13-i fordulón Halász Krisztián bíró az egyezség lehetőségét ajánlotta fel a feleknek. A felperesek ajánlata úgy szólt, hogy amennyiben létrejön az egyezség, a sérelemdíjtól, a kamattól és a perköltség igényétől elállnak, a végkielégítésre és a felmentési díjra ugyanakkor továbbra is igényt tartanak. A Belső-Pesti Tankerületi Központ ezt azonban nem fogadta el.

Az azóta kétszer elhalasztatott tárgyalás tehát ezek után folytatódott, a bíróságra ezúttal Marosi Beatrix is rendben megérkezett. Halász Krisztián bíró elsőként arról kérdezte a tanárok ügyvédjét, hogy az eredeti keresettel összhangban továbbra is nyitottak-e az egyezségre. Erre az ügyvéd igennel válaszolt, azzal a kitétellel, hogy ügyfelei végkielégítésre és a felmentési díjra továbbra is igényt tartanak. Marosi Beatrix azonban az egyezséget annak ellenére sem fogadta el, hogy a bíró is hangsúlyozta, szerint

érdemes lenne megfontolnia, mert „kérdőjeles a történet vége”, és a bíróság vizsgálni fogja, hogy valóban történt-e súlyos kötelezettségszegés.

Az Index tudósítása szerint miután a tankerületi vezető megismételte, hogy elutasítja az egyezséget, a bíró azt mondta:

Rendben, csak nehogy a gomb kerüljön többe a kabát árához képest.

Ezután a bíró és Marosi párbeszédét szó szerint idézte a lap, köztük az alábbi pengeváltást:

Halász Krisztián: Mi alapján döntötte el, hogy kiknek kell távoznia?
Marosi Beatrix: Az órák és az alkalmak számát tekintettük mérvadónak, azokat küldtük el, akik a legtöbbet mulasztottak.
Halász Krisztián: De miért pont öt kollégát választott ki, ha egyébként már egy óra elmulasztása is súlyos kötelezettségszegésnek számít az ön álláspontja szerint? Miért nem három, hat vagy épp hét polgári engedetlenkedőt küldtek el? Az öt talán valamilyen meseszám?
Marosi Beatrix: Akkor és abban a helyzetben ezt éreztem helyesnek, ennyi.

Ezután a bíró figyelmeztette Marosit, hogy normálisan válaszoljon,

„ez nem egy tévés műsor”.

Mivel az elhangzottak alapján továbbra sem értette, miért éppen öt főt küldtek el a Kölcseyből, arra kérte a tankerületi vezetőt, hogy küldjön egy pontos listát a tavaly szeptemberi eseményekről, amin látszik, ki hányszor mulasztott.

A pedagógussztrájkról és az oktatás helyzetéről több cikkben is írtunk a Telexen, Törley Katalin és a Kölcseyből elbocsátott tanárok ősszel, a kirúgások idején videós interjút is adtak nekünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!