Már másodszor halasztják el betegség miatt a kirúgott tanárok perét

Legfontosabb

2023. szeptember 2. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszor is elhalasztják Törley Katalin és a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanárok tárgyalását, mert Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület elbocsátásokról döntő vezetője megint azt jelezte, hogy gyengélkedése miatt nem fog megjelenni a meghallgatáson – írta közleményében a Tanítanék Mozgalom.

Marosi ugyanilyen indokkal maradt távol az első, június 14-i alkalommal is, ezért halasztották akkor szeptember 7-re a tárgyalást. „A munkaügyi per ugyan még csak a perfelvételi szakaszban tart, de az újabb halasztással az alperes Marosi meghallgatása így is csak egy hónappal az általa elrendelt kirúgások egy éves évfordulója után tud majd megtörténni” – írta a tanárokat képviselő mozgalom, amely mindezt „egyértelműen időhúzásnak, a kirúgott tanárokkal szembeni cinizmus megnyilvánulásának tartja”,

„ugyanis a héten azért az még belefért, hogy kirúgja állásából az eddig a VII. kerületi Madách Gimnáziumban tanító és polgári engedetlenségben részt vevő Dukán András Ferencet”

– írták.

A pedagógussztrájkról és az oktatás helyzetéről több cikkben is írtunk a Telexen, Törley Katalin és a Kölcseyből elbocsátott tanárok ősszel, a kirúgások idején videós interjút is adtak nekünk, ezt itt lehet visszanézni:

Az idei tanév egyik legnagyobb kérdése, hogy elegendő tanár maradt-e a közoktatásban, miután július elején az Országgyűlés megszavazta a pedagógusok új életpályájáról szóló státusztörvényt. Bizonyos régiókban és bizonyos szakokon eddig is hiány volt tanárokból. Ahogy eddig, idén is sokan dönthettek úgy, hogy más foglalkozás után néznek. Ehhez jöhetnek most hozzá azok, akik a státusztörvény bevezetése miatt hagyják el a közoktatást.

Előzetesen ötezren jelezték, hogy a törvény elfogadásakor fel fognak mondani. Az azonban csak később derül ki, hogy pontosan hányan lesznek. A pedagógusoknak ugyanis szeptember 15–29. között kell nyilatkozniuk arról, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket. Akik már nyáron elmentek, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a végső döntéssel a szeptemberi időszakot.

A tanévkezdésre időzített tanártüntetés szervezői szerint 16 ezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből. Van, aki harminc év után hagyja el a pályát, mások inkább magániskolákba mennek. A pénteki tüntetés résztvevőivel ebben a videóban beszélgettünk:

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában a közlemény nyomán azt írtuk, Dukán András Ferenc Csepelen tanított az elbocsátásáig, de valójában a VII. kerületi Madách Gimnázium tanára volt. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!