Karácsony Orbánnak: Nem a külföldiekkel van baj, hanem a munkaerőkölcsönzéssel

2023. november 7. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest szerint a vendégmunkások munkaerőkölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a saját cégeink számára ilyen foglalkoztatást nem engedünk” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon, arra reagálva, hogy Orbán Viktor azzal példálózott hétfőn a parlamentben, hogy a főpolgármester most alkalmazott 23 külföldi munkavállalót buszsofőrnek.

A vendégmunkások témája akkor merült fel, amikor Kálmán Olga, a DK képviselője az azonnali kérdések órájában azt kérdezte, hogy hány vendégmunkást akar még behozni Magyarországra a miniszterelnök. „Amikor önök voltak kormányon, 600 ezer magyar ember vesztette el a munkáját” – válaszolt Orbán Viktor, és arról beszélt, hogy mennyivel jobbak ma a foglalkoztatottsági adatok, mint a Gyurcsány-kormány alatt. Szerinte Karácsony Gergelyt lenne érdemes Kálmánnak kérdeznie, mert a főpolgármester most alkalmazott 23 külföldi munkavállalót buszsofőrnek.

Karácsony erre reagált posztjával, amiben azt írta, nem a külföldiekkel van baj, szerinte Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad.

A gond a konstrukcióval, a munkaerőkölcsönzéssel van, azért, mert ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is

– írta a főpolgármester.

„A minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét. Szerintünk a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni. Szerintünk a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. És Magyarországnak igenis van munkaerőtartaléka, akikről bűn lemondani” – olvasható a posztban.

A Telexen több cikkben is foglalkoztunk a vendégmunkások helyzetével, a kormány tavasszal vendégmunkástörvényt is elfogadott, de október elején még életbelépése előtt visszavonták.

A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd nagyot fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. Ez az iparág rengeteg képzetlen munkást szív fel, de mivel ennyi ember nem áll rendelkezésre Magyarországon, a gyárakban vendégmunkásokat is foglalkoztatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!