400 ezer forintnál is többet kereshetnek, ezért jönnek családjuk nélkül is Budapestre a Fülöp-szigeteki sofőrök

2023. november 6. – 15:03

400 ezer forintnál is többet kereshetnek, ezért jönnek családjuk nélkül is Budapestre a Fülöp-szigeteki sofőrök
Az új buszsofőrök érkezése a Liszt Ferenc repülőtérre – Fotó: Arrivabus

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapig tartó kulturális és szakmai továbbképzésen vesz részt az a huszonhárom Fülöp-szigeteki buszsofőr, akikkel, ha meg nem is szűnik, átmenetileg enyhülhet a munkaerőhiány az egyik budapesti buszos szolgáltatónál, az Arrivabus Kft-nél. A főváros menetrend szerinti járatainak jelentős részét üzemeltető Arriva a Pannonjob Kft-vel, illetve egy helyi partner segítségével kereste a megfelelő jelentkezőket a délkelet-ázsiai országban. A helyi előszűrésen száz alkalmas jelentkező közül választották ki azokat, akik a napokban Magyarországra érkeztek, derült ki a buszos cég hétfői sajtótájékoztatóján. A Fülöp-szigeteki sofőrök januártól állnak munkába, így bárki találkozhat majd velük.

De mit jelent az alkalmasság, ha ilyen hatalmas a kulturális és földrajzi távolság Magyarország és a 114 millió lakosú, nyolcvan lakható szigetből álló Fülöp-szigetek közt? Erről a toborzócég képviselője azt mondta, hogy a következő két évben itt dolgozó sofőröktől büntetlen előéletet, legalább ötéves nagyhaszonjármű-kategóriával szerzett vezetési tapasztalatot, valamint megfelelő angoltudást vártak.

A kiválasztási folyamat során ellenőrizték a jelentkezők szociális hátterét, csak ezután vizsgáztatták le őket a forgalomban. Az Arrivabus két szakmai vezetője is jelen volt ezen a felmérésen, hogy lássák, hogyan képesek megoldani az összetett közlekedési helyzeteket a jelöltek Manila külvárosában. Így bizonyosodtak meg arról is, hogy stresszhelyzetben is képesek-e megőrizni a nyugalmukat, illetve megfelelő döntéseket hozni.

Ez utóbbira nagy szükségük lesz, mert bár a Fülöp-szigeteki közlekedést több útleírásban kaotikusnak nevezik, Budapesten szintén sokféle kihívás érhet bárkit, aki a volán mögé ül. Szabálytalan autósokkal otthon is találkozhattak a távolról utaztatott munkavállalók, a két ország forgalmának dinamikája is lehet hasonló, de minden közlekedési kultúra az írott és íratlan szabályok komplex elegye. Jóllehet a KRESZ alapjaiban Európában sem más, mint Délkelet-Ázsiában, az autósok, gyalogosok és a többi közlekedő rezdülései egészen eltérőek nálunk, mint akár a szomszédos országokban, pláne egy távoli kontinensen.

A magyarországi kalandba belevágó Európán kívüli buszvezetők a szokatlan toborzási folyamat végén szembesülhetnek egy alapvető akadállyal. Bár anyanyelvük mellett angolul is beszélnek, mert az is hivatalos nyelve a Fülöp-szigeteknek, Magyarországon sokan semmilyen idegen nyelven nem kommunikálnak. Ezzel kapcsolatban Krsják Attila, az Arrivabus kultúra és elkötelezettség vezetője azt mondta, hogy a 23 frissen toborzott sofőr ma kezdte el a felkészülést a magyarországi viszonyokra és az minden részletre kiterjed. Bár mindegyikük jól tud angolul, sőt, az utolsó állásinterjúkat is ezen a nyelven készítették velük, a következő hetekben intenzív magyartanfolyamon is részt vesznek majd.

Krsják Attila, az Arrivabus kultúra és elkötelezettség vezetője – Fotó: Halász Júlia / Telex
Krsják Attila, az Arrivabus kultúra és elkötelezettség vezetője – Fotó: Halász Júlia / Telex

A cég célja, hogy mire elkezdik a munkát, képesek legyenek válaszolni az utasok kérdéseire, könnyedén kommunikáljanak a központban dolgozó diszpécserrel, és mindez ne okozzon gondot a váratlan helyzetek, például műszaki hibák, vagy balesetek esetén sem.

A sofőrök csak akkor állhatnak szolgálatba, ha sikeresen elvégzik az Arrivabus saját szakmai képzését, valamint megszerzik az európai GKI- (Gépjárművezető Képesítési Igazolványt) engedélyt, illetve megfelelnek a pályaalkalmassági vizsgálaton (PÁV). Ezek nélkül egyáltalán nem vezethetnének buszt Magyarországon. Mivel az Arriva flottájában több mint százmillió forintos, jellemzően fiatal buszok vannak, és feltehető, hogy a Fülöp-szigeteki sofőrök nem ismerik az MAN és a Mercedes típusait, az ezekkel kapcsolatos ismereteket szintén el kell sajátítaniuk. A cég szimulátorokat is használ, hogy az első próbaköröket kockázat nélkül tehessék meg a távoli országból érkező sofőrök. Így kockázatmentesen derülhet fény a rossz beidegződésekre, mielőtt az első munkanapjukon kihajtanak a forgalomba az Andor utcai telepről, ahol mindannyian dolgozni fognak.

A Fülöp-szigeteki buszvezetők egyelőre két évre szóló munkaszerződést kötöttek a Pannonjobbal, így várhatóan ennyi ideig dolgoznak majd a budapesti járatokon. Családjaikat otthon hagyták, a magyarországi sofőrökkel azonos összegű fizetésükből támogathatják őket. Ezzel kapcsolatban irányadó lehet, hogy a cég hatalmas erővel kampányol saját járatain, nagyon keresi az új munkatársakat. A hirdetésekben nem köntörfalaznak, hiszen a témában idén januárban megjelent cikkünk idején hirdetéseikben azt írták, hogy átlagosan havi nettó 434 ezer forintot utal a cég a munkavállalóinak. Az Arriva oldalán bérkalkulátor működik a pontos összegek meghatározásához, az itt olvasható részletek vonatkoznak majd a Fülöp-szigeteki munkatársakra is.

Sokan elsősorban a jó kereseti lehetőségért vállalták a feladatot, de a motiváció erejét érzékeltetheti a tény, hogy a 114 milliós Fülöp-szigetek munkaerőpiaca az aktív korú munkavállalóknak csak mintegy negyven százalékát tudja foglalkoztatni a Pannonjob állítása szerint. Hatalmas presztízse van ott annak, aki utasokat szállíthat valamilyen tömegközlekedési járművel, mondják.

A frissen toborzott sofőrök lakhatásáról a cégek gondoskodnak, állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt nem intéznek. A sofőrök jövője pedig attól függ, hogy az Arriva mennyire elégedett a munkájukkal, illetve, hogy ők mennyire elégedettek az itteni lehetőséggel. Mindez ma annak ellenére bizonytalan, hogy a buszos szolgáltató a magyar kultúrával is igyekszik a lehető legjobban megismertetni őket, ezért külön programokon mutatják be nekik az itteni életet.

A sofőrök érkezéséről egy, még a szállásukat is bemutató, kifejezetten vidám hangulatú videót is készített az Arriva Bus Kft.:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!