Kocsis Máté: A déli határnál jelen vannak a világszerte ismert terrorszervezetek képviselői

2023. november 5. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A déli határunknál jelen vannak a világszerte ismert terrorszervezetek képviselői, közöttük a tálib kormányzathoz sok esetben rokoni szálakkal köthető olyan személyek is, akik korábban terrorcselekményeket követtek el – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, írja az MTI. Kocsis Máté szerint a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy jelenleg terrorszervezetek szervezik a magyar-szerb határon az embercsempész-hálózatot. Kabulból és Gázából ide érkezett terroristák döntik el, hogy kiket, milyen áron, milyen útvonalon szállítsanak az embercsempészek – mondta. A titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az embercsempészetből származó bevételeket merényletek, terrorcselekmények finanszírozására fordíthatják.

A jelentés szerint

a szerb–magyar határon éjszakánként 1000-1200 illegális határsértést detektálnak.

Augusztusban olyan is előfordult, hogy egy órán belül, egy ponton 293 átjutót észleltek. A megakadályozott tiltott határátlépések száma konstans, 2500-3000 fő között mozog egy héten.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet, kiemelten a szerb–magyar határtérségben. Ezzel az lehet a céljuk, hogy lezárják a különböző afgán hátterű csoportok közötti vitákat, és teljes egészében átvegyék a pénzügyi források küldésének ellenőrzését. A jelentés részleteiről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kocsis Máté szerint Magyarország az elmúlt nyolc évben kitartóan ellenállt a migrációnak, emiatt nagyon sok elítélő nyilatkozatot, büntetést, vesszőfutást elszenvedett, de a véleményük továbbra sem fog változtatni, mert „az ellentétes lenne a magyar érdekekkel”.

A szerb különleges erők, illetve a rendőrségi egységek folyamatos jelenlétére van szükség a szerb-magyar határon, a lakosság jogosan várja el, hogy őrizzék a biztonságukat – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a szerbiai parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kovács Elvira szerint a VMSZ már 2015 óta hangoztatja, hogy kezelhetetlen az ottani helyzet és „nyilván az elmúlt időszakban csúcsosodott a probléma”. A politikus szerint „a migránsok folyamatosan ott lesznek”, és amennyiben esetleg csökkenne egy kicsit a rendőri jelenlét, „ők azonnal jelzik ezt a Belügyminisztériumnak és folyamatosan kérik, hogy kövessék a problémát, gyűjtsék össze a migránsokat és vigyék őket befogadóközpontokba”.

A déli határon tapasztalható, egyre súlyosabb helyzettel a Telex is foglalkozott: a szerb határ közelében élő helyiek kezdetben saját maguk szervezte csoportokban járőröztek a kerítésnél, de most, hogy a bevándorlók és az embercsempészek többen vannak, már nem érzik biztonságosnak a környéket. Egy másik riportunkban pedig bemutattuk a domaszéki tanyavilágot, ahol szinte mindenki találkozott már a határvadászok és a rendőrök elől menekülő hátizsákos idegenekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!