Budapesten a Közép-Pesti Tankerületből hagyta ott a legtöbb pedagógus a közoktatást

2023. november 5. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten a Közép-Pesti Tankerületi Központból hagyta ott a közoktatást a legtöbb pedagógus, egész pontosan szeptemberben 103-an, idén összesen 160-an távoztak a státusztörvény miatt. Ebben benne vannak a nem pedagógiai munkakörben dolgozók is, tehát például a gyógypedagógiai asszisztensek – derül ki az RTL Híradójából.

A vidéki tankerületek közül arányaiban a legtöbben az Érdi tankerületből mondtak fel, szeptemberben 47-en, idén összesen 98-an – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja. A PDSZ kikérte a tankerületektől a felmondó pedagógusok részletes adatait. Ezek alapján

összesen 2150 iskolai dolgozó távozott a rendszerből január óta.

Budapesten szeptemberben 319 pedagógus, 2023-ban összesen 647 iskolai dolgozó ment el. A PDSZ a Külső-Pesti Tankerületi Központtól nem kapott adatokat.

A Belügyminisztérium szerint a pedagógusok több mint 99 százaléka az új jogviszonyt választotta, szeptember óta pedig 863 új pedagógus létesített jogviszonyt a státusztörvény alapján.

A pedagógusok jelentős része már szeptember előtt távozott

Rétvári Bence államtitkár korábban azt mondta, hogy összesen 1205 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá. Szerinte ezzel elmaradt a felmondási hullám. A pedagógusok szeptember 15-29. között jelezhették, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. Aki jelezte a felmondását (a jogszabály szövegezése szerint lemondását), annak november végén szűnik meg a jogviszonya, nekik október végéig kellett dolgozniuk.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke korábban arról beszélt, hogy

a pedagógusok jelentős része már májusban távozott a közoktatásból.

Ugyan a státusztörvény tervezete után ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha aláírják a törvényt. Ők azonban nem mind szeptemberben távoztak, hanem fokozatosan hagyták el a közoktatást. Így nagyon nehéz lenne megmondani, hogy összesen hányan mentek el a státusztörvény miatt. A tanév elején hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, mit lehet tudni a tanárhiányról, és mit nem. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény megszavazásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek – ami ellen többször is tüntettek –, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!