Rétvári Bence: Szeptemberben 1205 tanár hagyta el a pályát a státusztörvény miatt

2023. október 5. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá – mondta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte a pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. „Elmaradt tehát a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat. Az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke se hagyta el a pályát. Viszont szeptember 16. óta, azaz három hét alatt 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek új jogviszonyt” – mondta Rétvári.

A pedagógusok múlt hét péntekig jelezhették, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. Aki jelezte a felmondását (a jogszabály szövegezése szerint lemondását), annak november végén szűnik meg a jogviszonya, nekik október végéig kell még dolgozniuk.

Kedden a Belügyminisztérium kérdésünkre azt válaszolta, hogy folyamatban van a szeptember 15. és 29. között jogállásukról lemondó pedagógusok adatainak összesítése. De mivel a tanárok postán is feladhatták nyilatkozatukat, így a kézbesítés ideje miatt kellett várni eddig az adatokra.

Korábban több becslést lehetett hallani a felmondó tanárok létszámáról, ezek valamivel kevesebb távozó tanárról szóltak. A Telexnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke ezres nagyságrendről beszélt, de szerinte ennyi tanár is hiányozni fog a közoktatásból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy 700 körüli lehet a szeptemberben távozó pedagógusok létszáma. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke pedig arról beszélt, hogy körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból, de hozzátette:

a pedagógusok jelentős része ezt már májusban megtette.

Ugyan a státusztörvény tervezete után ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha aláírják a törvényt. Ők azonban nem mind szeptemberben távoztak, hanem fokozatosan hagyták el a közoktatást. Így nagyon nehéz lenne megmondani, hogy összesen hányan mentek el a státusztörvény miatt. A tanév elején hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, mit lehet tudni a tanárhiányról, és mit nem. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény megszavazásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek – ami ellen többször is tüntettek –, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!