Kenyai vendégmunkások is dolgoznak már egy szombathelyi üzemben

2023. november 3. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Fülöp-szigeteki vendégmunkások után az utóbbi időben többen is kenyaiakról számoltak be Szombathelyen, akik, mint kiderült, az elektronikai cikkek javításával foglalkozó Ivy Technology telephelyén végeznek betanított munkát – írja a Nyugat.hu.

A lap a TDK Hungarytól nemleges választ kapott arra a kérdésre, hogy dolgoznak-e náluk kenyaiak, az ISI Automotive Hungary Kft. pedig a cikk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésükre, az Ivy Technology viszont válaszában közölte, hogy harmincöt kenyai dolgozik náluk, akik a jogszabályoknak megfelelően két évre érkeztek Magyarországra, és a cég által bérelt ingatlanokban élnek.

Az első kenyai csoport 2023 év elején érkezett Magyarországra, a második csoport pedig október végén, és bár a cég törekedett a női munkavállalók bevonzására, végül csak kettőt sikerült, mert tapasztalataik szerint ők kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre. Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen. A cég válaszában azt írta, az újabb külföldi munkavállalókra azért van szükség, mert

hisznek abban, hogy a sokféleség és a kulturális nyitottság az egyedüli út a modern nemzetközi vállalatok számára ahhoz, hogy folyamatosan megújulhassanak és kreatívak maradjanak, és „a külföldi munkavállalók kiegyensúlyozhatják a magyar munkaerőpiacon tapasztalható kihívásokat”.

Ez egyébként nem egyedi eset, ahogy arról a napokban a Telexen beszámoltunk, Sopron legnagyobb idősotthonában thai ápolónőket foglalkoztatnak, mert a magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproni szakemberek nagy része Ausztriában vállal munkát. A vendégmunkások ügye az utóbbi hónapokban forró téma volt, főként a munkaerőhiány miatt, amit kizárólag itthoni munkaerővel nem lehet megoldani.

A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd nagyot fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. A vendégmunkások helyzete a magyar politika egyik fontos kérdése is lett, a Mi Hazánk például a cigánybűnözés helyett most már hónapok óta vendégmunkás-bűnözésről beszél. A kormány egyébként tavasszal el is fogadott egy törvényt a vendégmunkásokról, amit aztán az életbe lépése előtt vissza is vontak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!