Rögtön leszavazták a kormánypárti képviselők a kórházak higiéniás állapotáról szóló beszámolót

2023. október 31. – 11:55

Rögtön leszavazták a kormánypárti képviselők a kórházak higiéniás állapotáról szóló beszámolót
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról tartott volna tájékoztatót a Belügyminisztérium képviselője a parlament Népjóléti Bizottságának ülésén, ám a kormánypárti képviselők megakadályozták a meghallgatását. Az ellenzéki elnök kiakadt, a lépést parázs vita és kocsmahangulat emlegetése követte.

A népjóléti bizottság ülésének első napirendi pontja lett volna a Belügyminisztérium képviselőjének meghallgatása a kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról, ám a kormánypárti képviselők szavazataival levették a beszámolót a napirendről. Az indok: fölösleges politikai hisztériakeltés lett volna szerintük a meghallgatás.

A lépésen alaposan kiakadt a bizottság ellenzéki elnöke. A DK-s Varga Zoltán szerint most ez a legfontosabb kérdés Magyarországon, ami a társadalom minden tagját egyformán érinti. Patkányt látnak a szülészeten, ágyipoloska-fertőzést észlelnek a kórtermekben, magyarok ezrei halnak meg kórházi fertőzésben, sorolta Varga.

Mint hozzátette, a kormánypárti képviselők egyszerűen a szőnyeg alá akarják söpörni a problémát, ám véleménye szerint az, hogy nem engedik meghallgatni a kormány illetékesét az ügyben, nemcsak gyávaság, hanem bűn is.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az elnöki felszólalás után Kovács Sándor, a bizottság fideszes alelnöke részrehajlással vádolta Vargát, majd parázs vita keveredett az ügyből, amit Varga azzal zárt le, hogy nem engedi a kocsmahangulatot eluralkodni az ülésen.

„Mivel a hírek szerint szervezetten titkolták el a kórházi fertőzéseket, a DK hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a rendőrségen”

– jelentette be kedd délután online sajtótájékoztatón Varga. Hozzátette: szerinte a higiéniai válságért és a kórházi fertőzésekben elhunyt betegek haláláért az Orbán-kormány a felelős, mert a megszorítások miatt már az alapvető tisztasági intézkedésekre sem adnak elég pénzt az állami kórházaknak.

Miért terjednek a veszélyes kórházi fertőzések Magyarországon? címmel lapunkban újabb cikk jelent meg a témában, ami a Direkt36 oknyomozó portál átfogó, hazai kórházakról szóló sorozatának harmadik része.

A Direkt36 cikksorozatának első részében bemutattuk, miként igyekszik a politika a megoldás keresése helyett inkább titkolni a bajt, a második részben pedig megírtuk, hogy az egyes kórházak hogyan teljesítenek egymáshoz képest a kórházi fertőzések kezelésében. Ahhoz, hogy megértsük, a kórházak szintjén milyen problémák összeadódása okozza, hogy érdemi javulás helyett inkább csak romlik a helyzet, a Direkt36 az elmúlt hónapokban több tucat interjút és háttérbeszélgetést is készített egészségügyi dolgozókkal – ápolókkal, takarítókkal, orvosokkal, higiénikusokkal (hivatalos nevükön infekciókontroll-szakemberekkel), valamint kórházi vezetőkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!