Patkánnyal találta szembe magát egy látogató a Szent János Kórházban, az állatot sikeresen eltávolították

2023. július 28. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Patkányt vett észre a Szent János Kórház szülészeti osztályán egy látogató, amiről fotót is készített. Az esetről a Naphire.hu számolt be elsőként, azt is írták, hogy egyre több rágcsálóval lehet összefutni a Szent János Kórház megüresedett helyiségeiben, mióta az urológia és a sebészet átkerült onnan a Kútvölgyi kórházba.

A kórház elismerte a fotó hitelességét, az Észak-budai Szent János Centrumkórház a válaszában azt írta:

az ügyben megtették a megfelelő lépéseket.

Az intézmény a patkányproblémával kapcsolatban azt is közölte, hogy kórházuk – a hazai közintézményekre vonatkozó közegészségügyi előírásoknak megfelelően – már korábban megrendelte a rágcsálók elleni csapdák kihelyezését és azok folyamatos megfigyelését, pótlását és a rágcsálók egyedi irtását. Emellett a kihelyezett csapdák visszaellenőrzése és pótlása is rendszeres időközönként, garanciálisan megtörténik.

A centrumkórház hozzátette, hogy ha valamelyik egységükben elszaporodnak a rágcsálók, soron kívüli intézkedést kezdeményeznek a szerződött partner, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) felé. „Az említett esetben intézményünk azonnal értesítette a KEF-et, a szolgáltató pedig a helyszíni szemlét követően megtette a szükséges intézkedéseket” – írták.

Frissítés 17:20-kor: Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Telex megkeresésére cikkünk megjelenése után azt írta, egyedi esetről van szó, amely a betegellátást nem érintő térben (öltözőben), a kórház Diós árok telephelyén történt. Az intézmény dolgozói a legrövidebb időn belül – az erre rendszeresített sürgősségi telefonszámon – értesítették a kórház műszaki üzemeltetését végző cég műszaki ügyeletesét, aki azonnal intézkedett és egy rágcsálóírtó szakember rágcsálócsapdát helyezett ki sürgőséggel. A szolgáltató tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel a csatornából jött fel az állat, amelyet sikeresen eltávolítottak. „Az elmúlt időszakban más osztályról rágcsálók jelenlétére utaló jelzést vagy bejelentést sem kórházunk Higiéniai Osztálya, sem Ellátási Csoportja nem kapott” – tették hozzá.

A patkány felbukkanása után többször is fertőtlenítő takarítást végezte az öltözőhelyiségekben, és azóta a dolgozók nem láttak sem az öltözőben, sem az épület más részében rágcsálót. „A rágcsáló jelenléte, illetve eltávolítása semmilyen módon nem akadályozta a megfelelő betegellátást” – hangsúlyozta válaszában az OKFŐ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!