Dobrev Klára: Nemet mondanék Putyin hívására

2023. október 31. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára szerint a magyar emberek akkor érezhetik magukat biztonságban, ha a világ legerősebb katonai szövetsége van a hátuk mögött. „Ezt a szövetséget kockára tenni Putyin barátságáért, amiből egyébként semmi haszna nem származik az országnak, az a nemzet elárulása, merénylet” – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a 24.hu-nak adott interjújában.

Dobrev ezzel Orbán Viktor néhány héttel ezelőtti pekingi látogatására utalt, ahol a miniszterelnök egyetlen nyugati vezetőként kezet fogott és tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyinnak ez volt az első külföldi útja azóta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Ukrajna ellen indított háborúban Oroszországba hurcolt gyerekek ügyében.

Dobrev Klára a 2000-es években, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök feleségeként többször is találkozott Vlagyimir Putyinnal, akit egyszer még az otthonukban is vendégül láttak. Dobrev szerint az akkori Putyint össze sem lehet hasonlítani a maival.

„A 2000-es években minden európai vezető, az USA elnöke is találkozott és kezet fogott Putyinnal, egy, a maitól gyökeresen eltérő világpolitikai helyzetben és a maitól eltérő putyini politikával. (…) 2011 előtt sokan azt gondolták, hogy gazdasági eszközökkel pacifikálni lehet Putyint, aki sokszor volt vendége az EU–NATO-csúcsoknak. Aztán kiderült, hogy ez tévedés. És az is kiderült, hogy aki először illiberális lesz, abból előbb-utóbb diktátor lesz, a diktátorból pedig agresszor. Ez egy egyirányú utca. Nagy árat fizet azért Európa, hogy azt hitte, gazdasági eszközökkel pacifikálható Putyin. A legnagyobb árat mégis az az ország fizeti, melynek vezetője utolsó csatlósként ott áll Putyin mellett, ez pedig Magyarország” – mondta Dobrev, aki azt állítja, ma már nem fogadná el Putyin meghívását.

„Nemet mondanék, ha ezzel hívna fel Putyin. Nemet, ahogy minden más európai vezető nemet mond. Szégyenteljes, ahogy a magyar miniszterelnök gyáva módon nem is meri a háború kifejezést használni Putyin előtt, és katonai műveletről beszél”

– tette hozzá Dobrev, aki az interjúban arról is beszélt még, hogy:

  • „Az orbáni politika kifulladását mutatja, hogy egy vendégmunkásokra épített kínai akkumulátor-összeszerelő üzemmé teszi az országot.”
  • Hisz abban, hogy a legközelebbi országgyűlési választáson a DK 51 százalékon fog állni.
  • Olvasta Márki-Zay Péter nyilatkozatait a 2022-es ellenzéki kampánytámogatásokról, hisz Karácsony Gergelynek, szerinte is rendben zajlott a támogatások gyűjtése.
  • A DK végigdolgozta a nyarat, és „hatalmas tagtoborzó kampányt csináltak”. Erről itt írtunk bővebben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!