Menczer Szabó Tímeának: A Párbeszédnek egyetlen támogatója sincs, honnan tudhatnák, mi a magyar érdek?

2023. október 24. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Van azért abban valami egészen nyugtalanító, hogy az 56-os forradalom emléknapja előtt néhány nappal Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt meghívására a háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal rázogat kezet” – fogalmazott Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben kedd délután.

Az 1956-os forradalom után egy nappal érdemes ránézni Szabó szerint, hogy ki mit gondol a magyar szabadságról és szuverenitásról. Beszédesnek tartja, hogy Orbán nem mert kiállni a magyar emberek elé október 23-án hanem „zárt, kordonok mögött, bértapsolók előtt volt csak hajlandó megemlékezni 56-ról”, míg Novák Katalin Ausztráliába utazott. „A fideszes vezetők tisztában vannak azzal, hogy nincs érvényes és hiteles mondásuk a magyar szabadságról, a magyar függetlenségről és magyar szuverenitásról” – fogalmazott a Párbeszéd képviselője.

Arról is beszélt, hogy Orbán nem vett részt a múlt heti uniós csúcson, mert Kínában volt, és az osztrák kancellár képviselte Magyarországot. Szabó szerint nem a magyar érdeket szolgálja, hogy az Izraelről szóló uniós csúcs helyett Orbán Kínában tárgyal iszlamista vezetőkkel.

„Orbán Viktor Magyarország számára életveszélyes külpolitikát folytat, nem szolgálja hazánk érdekét.”

A Párbeszéd képviselője szerint a miniszterelnök kommunista diktatúráknak szolgáltatja ki hazánkat. A kínai és orosz diktatúrák cselédként tekintenek Magyarországra, és csak kizsákmányolni akarják az országot, folytatta. Az sem magyar érdek szerinte, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal két budapesti kerületnyi, 700 futballpályányi területen akar kínai logisztikai központot létrehozni. „Más országokban ezt az ország kiárusításának, gyarmatosításának és hazaárulásnak hívják.”

A mondat közepén elvette a szót Kövér László házelnök Szabótól, és Menczer Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolhatott. „Engem is meglep, de örülök, hogy hallhattam a felszólalását, és válaszolhatok rá, ugyanis egy nagyon fontos kérdést érint: a magyar érdeket” – kezdte rögtön egy vallomással Menczer Tamás.

Azt mondta, a Medián szeptemberi kutatásában kereste a Párbeszéd támogatottságát, de nem találta. „A Párbeszédnek az 1000 fős mintában egyetlen támogatója sem akadt” – olvasta fel a Telex cikkéből.

„Ön egy olyan pártot képvisel, amely még a baloldali felmérések és írások szerint sem rendelkezik egyetlen magyar támogatóval sem. Önöket a magyarok nem támogatják. Zéró, nulla. Honnan tudhatnák önök, mi a magyar érdek, tisztelt képviselő asszony?”

– kérdezte Menczer, amire Szabó a háttérben azt kiabálta be, hogy őt egyéni választókerületben, Óbudán-Békásmegyeren választották meg a 2022-es választáson, de a Párbeszéd-frakció több más tagja is egyéniben nyert mandátumot.

A másik lehetőség Menczer szerint, hogy a Párbeszéd tudja, mi a magyar érdek, de pont az ellenkezőjét teszi, és ezért nem támogatja egyetlen választó sem a pártot. Ha önöket a magyarok nem támogatják, honnan jön a politikai instrukció, honnan jön a pénz, miért képviselnek önök háborúpárti álláspontot? – kérdezte a külügyi államtitkár.

Azt is mondta, hogy a német kancellár és a francia elnök többször is tárgyalt a háború kezdete óta Putyinnal, csak a telefonhívásaikról nem készült fénykép. Hozzátette, a békéért a magyar kormány mindig hajlandó tárgyalni, márpedig

„a békéért és a békérő az orosz elnökkel kell majd tárgyalni” Menczer szerint,

nem úgy tűnik ugyanis, hogy Moszkában nagy változás lenne a belpolitikában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!